Afstand: 12 kilometer

Waar: Ugchelen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: restaurant de Cantharel, van Golsteinlaan 20, 7339 GT Ugchelen

Samengevat: Wandeling over de Veluwe, door de bossen en over de heide. Met een beetje geluk komt de schaapskudde langs.

Beoordeling: 8

De parkeerplaats niet ver van de afrit van de A1 is nog een keer het startpunt van een wandeling, inclusief beschrijving die bij het informatiepunt op te halen is, over de Veluwe. Na een klein stukje over de verharde weg gaat de route het eerste zandpad op.

De route slingert, goed beschreven dus weinig reden voor overleg of twijfel, over wandelpaden, ruiterpaden (maar vandaag komen er geen viervoeters langs) en hier en daar een klein stukje mountainbike route. Het rechte stuk onder de imposante bomenrijen door brengt de wandelaars naar het open terrein van de heide.

De route volgt het wandelpad, heuvelop, op het randje van bos en heide. Het pad overwint een redelijke hoeveelheid hoogtemeters voordat het favoriete bankje van de dag wordt bereikt. Een goed moment voor een pauze van thee, een koekje en een geweldig uitzicht.

Na de pauze, wordt de routebeschrijving verder gevolgd, nog een stukje over de heide voordat weer een bospad wordt gevonden. Over brede wandelpaden gaat de wandeling in een ontspannen tempo in de richting van het terras.

Omdat de meeste hoogtemeters al in het eerste deel van de wandeling zijn overwonnen, wordt het deel na de pauze fluitend afgelegd. Na ruim 11 kilometer komt de finish in zicht en is er nog genoeg energie over om de wandeling bij de koffie van een rapportcijfer te voorzien.

Algemeen oordeel over de wandeling: een mooie en afwisselende wandeling van bos en heide. Zelfs in de tijd dat de kleur van de heide al volledig verdwenen is zijn de wijdse uitzichten over de heidevelden zeker de moeite waard.  De langstrekkende kudde schapen is een mooie bonus.

Ps. onderweg een paar mooie bankjes voor een kleine rustpauze voor de voeten. Het terras voor de koffie of thee ligt naast de finish. Andere wandelingen die van hetzelfde startpunt vertrekken zijn: ‘Ugcheler Markepad’ en ‘Eigen invulling’.

Facebooktwitter