Afstand: 9 kilometer

Waar: Marken (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Walandweg, Marken

Samengevat: Een wandeling door Marken en naar de vuurtoren, ‘het witte paard’. Over de dijk en langs de werven terug.

Beoordeling: 7,5

Uitgerust met een routebeschrijving klaar om te beginnen aan de wandeling over Marken. Via de eerste brug steekt de route Marken binnen. Bij het eerste kruispunt wordt direct al duidelijk dat de routebeschrijving goed begrijpen de uitdaging van de dag gaat worden.

De route slingert tussen de karakteristieke huizen door in de richting van de haven om via het voetpad aan de achterkant van de huizen verder te wandelen. Met een paar omtrekkende bewegingen, langs de kerk en over een paar witte bruggen komt de route terug in de haven.

Aan het eind van de haven steekt de route het klinkerpad in en volgt de dijk in de richting van de vuurtoren. Zonder de aanwijzingen van de routebeschrijving lukt het om de weg te vinden. Wandelend over de klinkerweg op de dijk is in de verte de vuurtoren al te zien.

In een rustig wandeltempo volgt de wandelgroep het pad. Bij de vuurtoren is er op het bankje tijd voor een korte pauze. Omdat de vuurtoren niet open voor bezichtiging is, is een blik vanaf de dijk op de vuurtoren het alternatief.

Na de korte pauze zijn de voeten genoeg uitgerust voor het laatste deel van de wandeling. De route is ook voor dit  deel van de wandeling goed te volgen. Het klinkerpad ligt op de kruin van de dijk. Bij de Rozenwerf komen de wandelaars nog even tot stilstand om het kunstwerk in het water te bekijken. Na een kleine bestudering blijkt het geen kunstwerk te zijn, maar de palen die als bescherming tegen het kruiende ijs zijn neergelegd, inclusief een spoorrails als extra versteviging.

Bij het bordje met de markering van de hoogwaterstand van 1916, wordt vastgesteld dat vandaag de voeten nog droog zijn voor het laatste stukje van de wandeling.

Op de parkeerplaats, waar de wandelschoenen ingeruild worden voor alledaagse schoenen, wordt de wandeling nog even besproken. Algemeen oordeel is dat het niet de meest uitdagende wandeling (afgezien van de moeilijk geschreven routebeschrijving), maar het is zeker de moeite waard voor wie ‘het witte paard’ een keer wil zien.

Ps. Voor wie de route wil verlengen met een paar kilometer, kan halverwege de dijk het pad gevolgd worden over de doodlopende onverharde Bukdijk. De dijk was ooit bedoeld als het begin van de Markerwaard.

Facebooktwitter