Afstand: 10 kilometer

Waar: Nunspeet (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Elspeterweg, Nunspeet

Samengevat: Een wandeling door de bossen naar de grote zandbak van de verstuiving. Na een rondje over het Hulshorsterzand door het bos terug.

Beoordeling: 8,5

Het bos is in veel jaargetijden mooi, maar op een zonnige herfstdag is het helemaal een goed moment voor een boswandeling. Vandaag is gekozen voor het bos bij Nunspeet. Met een beetje doorstappen is de zandverstuiving te halen voor wat extra zon op het gezicht.

Op de parkeerplaats langs de Elspeterweg (net voorbij het viaduct over de A28 en het wildrooster) ligt de kleine parkeerplaats verscholen. Na een soepele wisseling van de schoenen is de wandelgroep klaar voor vertrek. Langs het hek kan de groep vier wandelaars breed op pad gaan. Hoewel gezellig breed uitgewaaierd wandelen goed voor het groepsgevoel is, wordt toch besloten af te slaan en via een hele verzameling smallere bospaden in de richting van de zandverstuiving te trekken.

Met de nodige afleiding van vogels (inclusief een korte stop om de vastberadenheid van de specht te bekijken) wordt dan toch nog onverwacht snel de heel grote zandheuvel bereikt. Tijdens de klim zakken de voeten behoorlijk weg in het losse zand en vergt het iets meer inspanning dan gemiddeld om de top van het klimmetje te bereiken. Eenmaal boven is het uitzicht over de zandverstuiving eindeloos. Een goed moment voor een korte pauze om even van het zonnetje te genieten.

Met een zonnig kleurtje op de wangen gaat de wandelgroep na de theepauze verder. Wandelen over de zandverstuiving is vooral wandelen zonder routepaaltjes (hoewel er wel een paar hier en daar strategisch opgesteld staan), maar vooral ‘ongeveer in die richting’. In een ongeveer rechte lijn wordt de zandbak doorgestoken, waar weer een wandelpad wordt gevonden om verder te volgen. Bij het eerste zandpad terug richting de zandverstuiving is de keuze eenvoudig: opnieuw de zandbak in.

Na nog een klein stukje door het losse zand geploegd te hebben, laat de route het open gebied achter zich en steekt weer een bospad op. Nog meer bospaden volgend gaat het gestaag in de richting van het startpunt. Terug op de parkeerplaats is het tijd om de drie kuub zand uit de wandelschoenen te schudden en de wandeling nog even te bespreken. Natuurlijk hebben de blauwe luchten en de herfstkleuren een positieve bijdrage geleverd, maar vooral door de afwisseling tussen bos en de oversteek door de enorme zandbak was het genieten onderweg. De hele wandeling gaat over onverharde wegen wat de kers op de wandeling is.

Ps. onderweg geen terrasje, maar wanneer je zelf eten en drinken meebrengt zijn er onderweg genoeg mooie plekjes voor een theepauze. Natuurlijk is een terrasje in Nunspeet, op een steenworp afstand van de parkeerplaats, een goed idee voor een kopje koffie.

Facebooktwitter