Afstand: 15 kilometer (356 hoogtemeters)

Waar: Nijmegen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: bushalte Hengstdalseweg, Nijmegen

Samengevat: Een wandeling door het Rijk van Nijmegen, via de Duivelsberg en op het randje van twee landen. Voor een wandeling door Nederland worden er ongekend veel hoogtemeters overwonnen. De wandeling bestaat eigenlijk uit twee rondjes die door een verbindingsstukje samen één uitdagende wandeling zijn. De wandeling kan dus ook opgebroken worden in twee kortere wandelingen.

Beoordeling: 8

Wandelschoenen ingepakt en klaar voor een wandeling in het ‘Rijk van Nijmegen’. Op het randje van de bebouwde kom gaat het van start voor vandaag. Vanaf de bushalte is het maar een paar meter vlak voordat de eerste hoogtemeters al overwonnen moeten worden.

Nadat de eerste kilometer in de benen zit, wordt de verharde weg ingewisseld voor een zandpad. Slingerend op het randje van bos en veld wisselt het landschap in een gestaag tempo en ondertussen gaat het soepel over de klimmetjes, soms geholpen door een opstapje, een trapje of een leuning (en met een beetje geluk zelfs alle drie).

Na een klein omweggetje in Berg en Dal komt de grootste uitdaging van de wandeling in zicht: de Duivelsberg. Als verrassing gaat de route eerst heuvel af. Na een hik-stap-sprong gaat het het over de brug en kan de klim beginnen. Dan blijkt dat je in Nederland toch nog behoorlijke klimmetjes kunt maken. Met een iets verhoogde hartslag wordt de top van ‘de Duivelsberg’ gehaald. Via een paar slingerende bospaden wordt het zandpad door de velden bereikt. We lopen op het randje van Nederland en Duitsland (de mobiele telefoon heet de wandelaars van harte welkom in Duitsland).

Met nog meer bospaden, uitzicht op een terrasje (maar vandaag geen tijd voor een thee-pauze dus wordt er stug doorgewandeld), een klimmetje en dan nog een uitzichtpunt over het rivierland tellen de kilometers rustig door op het gps-apparaat.

Vanaf het uitkijkpunt trekt de route weer in de richting van Nijmegen, via de voet van de Duivelsberg. Een afgezet wandelpad zorgt voor een paar extra meters.

Het laatste deel van de wandeling gaat in een vloeiende beweging in de richting van de finish. Nog een keer een klaphek met een indrukwekkende dreun dicht laten vallen en dan soepel de laatste stap van de wandeling. Met 15 kilometer achter de rug, is het een goed idee om met de voeten omhoog nog even kort de wandeling te bespreken. Een mooie en afwisselende wandeling. Favoriete deel van de wandeling is de lus over ‘de Duivelsberg’.

Ps. Met de bus naar het startpunt gaan blijkt een goed alternatief voor de beperkte parkeergelegenheid in de buurt van het startpunt te zijn.

Facebooktwitter