Afstand: 13 kilometer

Waar: Heusden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Ookweg, Heusden

Samengevat: Eerste onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’, een wandeling langs de ‘Elshoutse Wielen’. Inclusief een stop bij de ‘Mariakapel’ de grenspaal van twee provincies en over ‘Landgoed Pax’.

Beoordeling: 7

Een paar weken geleden, verrast met het boekje ‘Wandelen doe je in Brabant, Zuiderwaterlinie’. Een verzameling wandelingen door het Brabantse land en een mooie aanleiding om aan een nieuw project te beginnen. In het boekje zijn 290 wandelkilometers, verdeeld over 17 etappes,  uitgetekend. Na het afstrepen van de verschillende opties valt de keuze op: ‘project Zuiderwaterlinie’. In 14 maanden zullen van alle 17 etappe-bladen wandelingen gemaakt worden. Soms wordt de route van de waterlinie gevolgd, soms zal er in de buurt van het etappeblad een alternatief rondje gewandeld worden. Alle belevenissen vastgelegd op de gevoelige digitale plaat kunnen gevolgd worden op Instagram via #projectzuiderwaterlinie en @diana_wandelt.

Vandaag de aftrap van het ‘project Zuiderwaterlinie’ met etappeblad 10. Aan de hand van het wandelboekje is gekozen voor een alternatieve route, langs de  ‘Elshoutse Wielen’. In stijl begint het project bij het paaltje met het vignet van de ‘zuiderwaterlinie’ en gaan de eerste projectmeters letterlijk over de ‘Zuiderwaterlinie’.

De route volgt, tot enige hilariteit met de zee op gepaste afstand, de Zeedijk in de richting van Elshout. Bij de grenspaal die de historische grens van Brabant en Holland in 1795 slaat de route links af en wandelt door het lintdorp Elshout. Bij het gebouw van de Maria Stichting maakt de wandelgroep  een bocht van 180 graden om dezelfde weg terug te volgen. Bij de Mariakapel wordt even een korte stop ingelast.

Via de Fortweg gaat de route in een lange rechte streep in de richting van de ‘Elshoutse Wielen’. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten is niet open voor bezoekers, dus het is een kwestie van ‘bewondering op afstand’.

Wanneer de wandeling bij de provinciale weg linksaf slaat is er even een klein discussie moment. Aan de overkant van de weg ligt ‘Landgoed Pax’. Waar een deel van de groep de zinnen heeft gezet op koffie en dus de voorkeur heeft voor een korte route,  heeft de lange-afstandwandelaar enige onderhandelruimte. Na een paar extra kilometers over Landgoed Pax, met een korte pauze op  de bank van het Brabants Landschap, wordt de wandeling voortgezet vanaf het punt waar de kleine discussie was beslecht.

Via het lange, bijna rechte fietspad gaat de route stug in de richting van het startpunt inclusief een snelle blik op ‘de natte natuurparel’. De eendenkooi wordt gepasseerd. Het grote slot op het hek is een duidelijk signaal om het wandeltempo erin te houden. Soepel worden de laatste honderden meters van de wandeling afgelegd. Op het bankje bij het startpunt van de wandeling worden de wandelschoenen uitgeklopt. Een goed begin van het wandelproject.

Ps. Parkeermogelijkheden aan de Ookweg zijn wat beperkt. De wandeling kan ook in Elshout gestart worden. Daar is iets meer ruimte om te parkeren.

Facebooktwitter