Afstand: 7 kilometer

Waar: Kaatsheuvel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Roestelbergseweg, 5171 RL Kaatsheuvel

Samengevat: een wandeling over de Loonse en Drunense Duinen, met als variatie een paar bospaden met uitzicht op een aantal bomkraters. Inclusief een fotomoment voor het tijdlijnproject van Natuurmonumenten.

Beoordeling: 7,5

De parkeerplaats aan de rand van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen ligt net buiten Kaatsheuvel en is vandaag het startpunt van de wandeling. Vanaf de parkeerplaats worden de kuitspieren direct in stelling gebracht om door het losse zand, waar je als wandelaar met een beetje geluk tot je enkels in wegzakt, naar boven te klimmen. Eenmaal boven is er een uitgestrekt uitzicht over de zandbak.

Eenmaal op adem gekomen en de spieren spoel ingelopen is het tijd om via de de smalle bospaden op de rand van de zandverstuiving te lopen voor er een bospad wordt gevonden dat verder het bos intrekt.

De bospaden zijn relatief vlak en dus gaat het in een ontspannen tempo door het groen. Tussen de bomen liggen hier en nog de bomkraters onder het bladerdek verscholen. Er is een ruime keus aan wandelpaden dus zonder moeite worden deze aan elkaar geplakt tot een afwisselende wandeling.

Na al het groen wordt dan toch weer de zandverstuiving bereikt. Tijd om nog wat zand in de schoenen te scheppen. Wanneer de eerste centimeter zand al in de schoenen gelopen is, komt het fotopunt van Natuurmonumenten in zicht. Het is even proberen wat het juiste standpunt voor de camera is om een passende foto voor de tijdslijn te maken.

Na het maken van de foto is iedereen klaar voor de laatste oversteek door het zand richting de finish. Met het oog op de donkere wolken wordt besloten er de pas even in te zetten. In het laatste deel van de wandeling is het even goed uitkijken om niet op de mountainbike route te belanden. Soepel gaat het aan het eind van de wandeling heuvel af en de parkeerplaats op.

Ps. voor wie moed heeft voor een langere wandeling door de zandbank, kan kiezen voor de wandeling ‘Loonse en Drunense duinen‘ . Voor de wandelaar die graag nog wat langer van het uitzicht wil genieten, is er de korte wandeling ‘Bos, heide en zand‘. Alle wandelingen starten op dezelfde parkeerplaats en kunnen dus ook moeiteloos gecombineerd worden.

Facebooktwitter