Afstand: 14 kilometer

Waar: Apeldoorn (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Kroondomein Het Loo, Aardweg Apeldoorn

Samengevat: Een wandeling over het Kroondomein het Loo en door het bos van Staatbosbeheer. In de periode van 25 september tot 25 december zijn de meeste paden van het kroondomein gesloten, dus het lange rechte stuk over het grindpad richting de hei is de enige optie. Na de hei is er iets meer keuze in de wandelpaden.

Beoordeling: 7

Met een mooie herfstdag in volle gang worden de wandelschoenen op de parkeerplaats aan de Aardweg naast het informatiebord van Het Kroondomein aangetrokken. Omdat een groot deel van het kroondomein gesloten is, valt er vandaag weinig te kiezen. dus gaat het in een recht streep over het brede pad in de richting van Uddel. Tijdens het wandelen worden er 18 bordjes met ‘verboden toegang’ geteld met als niet te missen bord aan het begin van de heide (verboden toegang buiten de gebaande weg in verband met opruimwerkzaamheden van explosieven).

Na het lange rechte stuk over het grindpad, wordt besloten om bij de eerste mogelijkheid links af te slaan, om wat variatie in de wandeling te brengen. Via het wildrooster gaat de wandeling, weer in een rechte streep, in de richting van het ‘Groot Zeilmeer’, een klein meertje tussen Meerveld en Uddel. Aan de schaduwkant van het meertje ligt de eerste dunne ijslaag van het jaar.

Het ijs is duidelijk nog te dun voor de eerste schaatsmarathon op natuurijs, dus gaat de wandeling verder en volgt nog een paar markeringsbordjes van een klompenpad voordat de uitgepijlde route weer verlaten wordt om langzamerhand een terugtrekkende beweging te maken richting het startpunt.

Voor de broodnodige afwisseling wordt besloten niet het rechte pad te blijven volgen maar rechtsaf te slaan en over een paar slingerende bospaden te lopen, waar na elke bocht toch maar weer duidelijk wordt dat er vandaag weinig verrassingen in de wandeling verstopt zitten.

Na een paar klimmetjes gaat het zandpad dan toch weer in de richting van de doorgaande weg. Omdat het klaphek net buiten het stiltegebied valt, zal het ongetwijfeld geen probleem zijn dat het hek niet helemaal geruisloos is dicht gegaan.

Het is even uitkijken bij het oversteken van de doorgaande weg voordat aan de andere kant het tweede kaphek naar het terrein van Staatsbosbeheer wacht. Nog meer slingerende bospaden, met als toppunt van verrassing (maar zonder garantie voor andere dagen) een groep overstekende reeën. Omdat een aantal bospaden afgesloten is, gaat het laatste deel van de wandeling over het fietspad terug naar de parkeerplaats.

De meegebrachte thee uit de thermosfles en taart uit de broodtrommel zijn een goed alternatief na een frisse wandeling voor koffie op en terras. Omdat er geen picknicktafel bij de parkeerplaats staat, is het even improviseren.

Ps. Onderweg geen terras of bankje. Wel genoeg omgevallen bomen om een pauzemomentje op te hebben.

Facebooktwitter