Afstand: 5 kilometer

Waar: Rhenen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Kwintelooijen, Oude Veensegrindweg, 3911 TA Rhenen

Samengevat: Een wandeling over de ‘Utrechtse Heuvelrug’ waarbij meerdere landgoederen doorkruist worden.

Beoordeling: 7

Wanneer de wandelschoenen worden aangetrokken voor een vroege-morgen-wandeling, doet de herfstzon haar best om extra kleur aan de omgeving te geven. Met de veters voorzien van een dubbele knoop kan de wandeling van start vanaf de voormalige zandafgraving. Vanaf het startpunt begint het meteen goed want het wandelpad maakt direct een paar hoogtemeters.

Bij het uitkijkpunt wordt even de wandeling stilgelegd om van het zonnetje en het landschap te genieten. Voor wie geen andere afspraken heeft, zijn de bankjes bij het uitkijkpunt een prima plek om een pauze in te lassen. Om niet te ver af te koelen, gaat vandaag na tien minuten de wandeling weer verder.

Over de verschillende bospaden baant de wandeling zich een route door het bos en worden de landgoederen Dikkenberg en Prattenburg doorkruist. Met het dunner geworden bladerdak heeft de zon vrij baan, bijna als een spotlight.

Terwijl de spotlight geduldig wacht op de start van het gastoptreden op het bladerdek, draait de dansende wandelaar de spieren extra warm door soepel een paar rondjes om een denkbeeldige as te draaien. Maar dan is iedereen er klaar voor. Onder het toeziend oog van een paar vinkjes en een roodborstje wordt een vrije dans ten uitvoer gebracht. Welk muziek er in het hoofd van de wandelaar meedraaide zal altijd een groot raadsel blijven.

Na een bijna foutloze dansvoorstelling wordt de spotlight, na een diepe buiging, achtergelaten voor het volgende gastoptreden. Na nog een paar bospaden waar vandaag het bladerdek dik genoeg is om de blaadjes speels op te doen stuiven komt bijna het eindpunt van de wandeling in zicht. Het tweede deel van de wandeling loopt net iets soepeler dan het eerste deel omdat het nu vooral heuvel af gaat.

Als afsluiting van een korte wandeling inclusief dansje nog een kleine afdaling. Die kon natuurlijk niet uitblijven, na het klimmetje aan het begin van de wandeling. Al dalend gaat het huppelend naar de finish. Algemeen oordeel: niet de meest gedenkwaardige wandeling maar het kleurrijke decor maakte het zeker de moeite waard. Dus toch een ruime voldoende voor deze wandeling.

Facebooktwitter