Afstand: 10 kilometer

Waar: Marknesse (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Voorsterweg 36, Markenesse

Samengevat: een wandeling door de polder, bos en water met als afsluiting een stukje Waterloopbos.

Beoordeling: 7,5

Vandaag verzamelt de wandelgroep zich op de parkeerplaats bij het ‘Waterloopbos’. Bij het informatiebord is het even afwegen. Kort of net iets langer. De keuze is snel gemaakt: de blauwe wandelroute met een beloofde afstand van 8,3 kilometer.

Al snel wordt het asfalt ingewisseld voor een pad verstopt onder het bladerdek. Slingerend door het jonge bos is het soms even uitkijken bij het oversteken van de verschillende watertjes en de bruggetjes die verstopt liggen onder het herfsttapijt. Het tapijt brengt het kind weer in de wandelaar naar boven en er wordt flink door de blaadjes gesloft.

De bospaden worden afgewisseld met stukken door het veld met uitzicht over het polderlandschap en nog meer, maar wel beter zichtbaar, bruggetjes. In het vlakke landschap van de jongste provincie worden de kilometers soepel afgelegd. Met uitzicht op de ‘Urkervaart’ komt het laatste deel van de wandeling snel dichterbij.

Even een korte stop bij een van de oude technische opstellingen, waar jaren geleden eindeloos proeven werden uitgevoerd voor waterwerken, voordat aan het laatste deel van de wandeling wordt begonnen.

De Deltagoot is tot een monumentaal kunstwerk omgevormd, als ode aan de onderzoeken die er in het verleden hebben plaatsgevonden. In de Deltagoot werd het effect van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers onderzocht.

Afsluiting van de wandeling is bij het ‘Proeflokaal’, met uitzicht op de Deltagoot. Een mooie plek om weer warm te worden en de wandeling te bespreken. Algemeen oordeel: er zijn een paar stappen meer nodig dan gepland (volgens de informatie is de wandeling 8,3 kilometer. Op het terras van het ‘Proeflab’ staat de teller op 9,6 kilometer) door een afwisselend landschap. Verrassend punt is het kunstwerk aan het eind van de wandeling. In totaal een wandeling die zeker de moeite waard was. Met dank aan het wandelgezelschap.

Facebooktwitter