Afstand: 7 kilometer

Waar: Grave (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Sint Elisabethstraat, Grave

Samengevat: Een afwisselende wandeling met als start- en finishplaats Grave. Wijdse uitzichten en historische punten in een korte wandeling. De route is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’, een verzameling wandelingen langs de Zuiderwaterlinie.

Beoordeling: 7,5

De vestingstad Grave is vandaag het startpunt van de wandeling. Op de parkeerplaats worden de witte gympen ingewisseld voor de wandelschoenen en is de wandelgroep klaar voor vertrek. De historische gebouwen van de binnenstad vormen het decor voor het eerste deel van de wandeling. Na een paar korte geschiedenislessen trekt de wandeling in de richting van de Maas.

Met uitzicht over de rivier gaat het in een ontspannen tempo, het voordeel van een vlakke wandeling in Nederland,  over de dijk langs het kleine monument bij de brug en het gemaal van Sasse. Dit rijksmonument was het eerste elektrische gemaal dat in de regio gebouwd werd. Voorbij het gemaal slaat de route rechtsaf en gaat langs het waarschuwingsbord voor 12! veeroosters.

Aan het begin van de dijk krijgt de wandelgroep een landschapsschilderij aangeboden. Na een korte stop gaat het in de richting van het eerste veerooster. Soepel gaat het over het gladde rooster en verder over het fietspad op de dijk. Na zes roosters soepel overwonnen te hebben gaat de wandeling linksaf, in de richting van Velp. Over de weg met in de verte uitzicht op het klooster, trekt de route door het Brabantse land.

Bij het klooster slaat de route linksaf het onverharde fietspad op. Met het water aan de linkerhand laten de wandelaars een spoor in de modder achter. Aan het eind van het fietspad wordt de modder van de schoenen gestampt en gaat het laatste deel van de wandeling weer door de bebouwde kom van Grave.

Terug op de parkeerplaats wordt kort de route besproken. Afgezien van het minder mooie stukje over het randje van het kleine industrieterrein, is het een verrassend afwisselende wandeling.

Ps. onderweg een bankje voor een korte pauze en Grave heeft een verzameling van terrasjes voor een kopje koffie of chocolademelk.

Facebooktwitter