Afstand: 16 kilometer

Waar: Ravenstein (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaat bij het voetveer, aan de dijk.

Samengevat: Een lange wandeling vanuit Ravenstein met uitzicht op de Maas. Langs molens, door de velden en altijd met een kerktoren in het blikveld. De route is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’, een verzameling wandelingen langs de Zuiderwaterlinie.

Beoordeling: 7,5

Molen, waterlinie en wolkenlucht. Hollandser wordt het vandaag niet

Met uitzicht op de Maas worden vandaag de wandelschoenen aangetrokken voor de tweede wandeling voor het ‘project Zuiderwaterlinie’. Vandaag een wandeling van 16 kilometer dus dat wordt even doorstappen. Net voor het spoor gaat de route rechts af, het modderpad op. Terwijl de stoptrein in de richting van Nijmegen voorbij dendert komt de wandelgroep bij het hek tot stilstand. Blijkt de route door de uiterwaarden gesloten te zijn omdat er een stier bij de runderen in de wei loopt.

Dan maar terug naar de dijk en de alternatieve route volgen. Bij het volgende hek staat er geen waarschuwingsbord, dus blijkbaar is deze wei vrij van stieren en kan er veilig de oversteek naar het uitzichtpunt gemaakt worden. Een paar meter boven het maaiveld kan met zekerheid worden vastgesteld dat ook de runderen niet in deze wei staan en kan de route door de uiterwaarden worden geslenterd tot aan het volgende hek. Omdat hier wel weer een waarschuwingsbord staat wordt de veiligheid van het fietspad op de dijk opgezocht.

Zuiderwaterlinie: op stap door Noord-Brabant

Met een wijds uitzicht over het landschap, vandaag voorzien van Hollandse luchten, gaat het van dorp naar dorp. Bij het bord van het voetveer naar Batenburg is op het bord te lezen dat rechtsaf vandaag geen zin heeft omdat het vaarseizoen nog niet geopend is. Geen twijfel dus: gewoon de dijk blijven volgen.

Na nog een stukje asfalt maakt de route onverwachts een bocht van 90 graden. Even oppassen bij het hek (het is een behoorlijk overstap) om niet met de neus in de modder te belanden. Met toch een paar modderspetters op de wandelbroek wordt het wandelpad gevolgd, terug naar de dijk.

De Maas op de achtergrond.

Met nog een paar omtrekkende bewegingen gaat het langs een kapelletje, het station en als laatste door het historisch centrum van Ravenstein. Nog een korte stop bij de molen (en voor wie wil een bezoek aan de stadsbrouwerij, controleer wel vooraf de openingstijden) voordat de laatste loodjes van de wandeling worden gemaakt.

Op de parkeerplaats wordt de modder van de schoenen gestampt. Nog even tijd om de wandeling door te nemen. Een paar mooie verrassingen compenseren meer dan voldoende het feit dat er heel wat kilometers over het asfalt gaan. Al met al een prima wandeling om de wandelschoenen in actie te zetten.

Ps. Mocht je de wandeling over de dijk willen verlengen met een stadswandeling dan is Ravenstein een prima optie. De route staat in het blog.

Facebooktwitter