Afstand: 10 kilometer

Waar: Vught (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Fort Isabella, Reutsedijk 1, 5264 PC Vught

Samengevat: Een wandeling vanaf Fort Isabella richting Den Bosch. Oversteken van de Dommel met een handveertje en via het natuurgebied Het Bossche Broek terug naar het fort. Uitzicht over het natuurgebied bij ‘de woeste stilte‘. De wandeling is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie‘.

Beoordeling: 7,5

Uitzicht op Den Bosch

Voor het project ‘Zuiderwaterlinie’ is vandaag de keuze gevallen op blok 12. Met een dagprogramma van drie wandelingen is Fort Isabella het middelpunt van de dag. Als vestingswerk vormde het fort een onderdeel van de verdediging van de stad Den Bosch, maar voor een wandeldag als vandaag is het vooral de plek waar het terras is voor de pauzes tussen de wandelingen in.

Het eerste deel van de route volgt het kanaal en na het overwinnen van het hoogste punt van de wandeling (de fietsbrug over de Randweg) gaat het in rap tempo naar de eerste belevenis van de dag: het handveer over de Dommel. Even opletten dat de trap naar beneden niet gemist wordt anders vertrekt het veer zonder je naar de overkant.

Boven NAP

Nadat het veer de oversteek heeft gemaakt en de tegemoetkomende wandelaars zijn afgestapt, is er ruimte om een plaatsje te zoeken op het bootje. Met vereende krachten wordt het veer soepel naar de overkant van de rivier gedraaid en kan de wandeling met uitzicht op Den Bosch met droge voeten worden voortgezet.

Over de brede wandelpaden, afgewisseld met een smaller voetpad naast het fietspad, slingert de route door het natuurgebied ‘Het Bossche Broek‘. Na een serie kilometers slaat de route rechtsaf en volgt het zandpad door het ‘Groen woud’ en gaat in de richting van het uitkijkpunt ‘de woeste stilte’.

De woeste stilte

Met lichte stappen gaat het over de traptreden naar het hoogste punt van het uitkijkpunt. Met een wijds uitzicht over ‘Het Bossche Broek’ zijn op de achtergrond de torens van Den Bosch duidelijk zichtbaar. Vanaf het uitkijkpunt gaat de route door de bebouwde kom van Vught terug naar Fort Isabella.

Met zicht op de muziektent is er tijd voor de eerste ronde thee en een korte beoordeling van de wandeling: veel rechte paden met een paar bijzondere afwisselingen. Hoogtepunten zijn het handveer en het uitkijkpunt ‘de woeste stilte’. Fort Isabella is een prima start- en finishplaats.


Facebooktwitter