Afstand: 12 kilometer

Waar: Vught (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Fort Isabella, Reutsedijk 1, 5264 PC Vught

Samengevat: Een wandeling vanaf Fort Isabella naar het natuurgebied de ‘Moerputten’ waar de ‘Bruggenroute’ wordt gevolg. De route volgt deels het oude spoortraject van het ‘Zolenlijntje’ inclusief de ‘Moerputtenbrug‘. Door de Rijskampen gaat de wandeling terug naar Fort Isabella. De wandeling is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’.

Beoordeling: 8,5

Fort Isabella

Even getwijfeld of er voor de tweede wandelroute van vandaag een treinkaartje nodig is. Een korte zoektocht op het internet brengt genoeg informatie om tot de conclusie te komen dat voor het wandelen over een voormalige spoorlijn geen treinkaartje nodig is. Dus met alleen een routekaart in de hand en de thee en cake in de rugzak voor een pauze met uitzicht over het landschap, kan er van start gegaan worden.

Het eerste deel van de wandeling volgt de dijk langs het kanaal en over het oude spoortraject in de richting van het natuurgebied de ‘Moerputten’. Na een paar kleine omtrekkende bewegingen gaat het in een rechte lijn in de richting van de ‘Moerputtenbrug’. Deze brug is een van de laatste zichtbare overblijfselen van de vroegere schoenindustrie in Nederland. Over deze brug reden de treinen met halffabricaten voor de schoenindustrie.

De Moerputtenbrug van het Zolenlijntj

Voor de wandelaars via de brug de oversteek gaan maken, volgt de route de trap naar beneden, naar het drijvende plateau. Vanaf het plateau is er een ander uitzicht op de brug. Na het maken van een hele serie foto’s wordt het klimmetje weer naar boven gemaakt. Dan even diep ademhalen om de eerste stap op de brug te zetten.

De oude bielsen en rails zijn nog duidelijk zichtbaar, maar met de stalen platen tussen de rails kan met een gerust hart de wandeling naar de overkant, 600 meter verderop, gemaakt worden. De brug is breed genoeg zodat de wandelaars elkaar zonder problemen kunnen passeren. Eenmaal aan de overkant is het tijd voor een theepauze.

Thee-met-cake-pauze

Het bankje is niet te missen en met een zonnig uitzicht over het landschap is het een mooi punt voor een warme-thee-met-cake-pauze. Na het rustmoment volgt de route de trap af. Over het zandpad tussen de weilanden door wordt het vlonderpad bereikt.

Het vlonderpad slingert tussen de bomen en struiken door. Weer een paar traptreden om te overwinnen voordat het begin van de ‘Bruggenroute’ weer wordt bereikt. Dit is voor de wandelgroep nog niet het eindpunt van de wandeling.

Vlonderpad als onderdeel van de Bruggenroute

Via ‘de Rijskampen’ gaat het in een rechte lijn in de richting van het fort. Op het terras bij de muziektent krijgen de voeten weer even rust. Algemeen oordeel van de wandelaar: ondanks dat een groot deel van de route over verharde wegen gaat, is het deel door het natuurgebied ‘Moerputten’ meer dan de moeite waard.

Ps. aan de ingang van het natuurgebied is ook een kleine parkeerplaats, als alternatief startpunt voor een wandeling over het Zolenlijntje.

Facebooktwitter