Afstand: 17 kilometer

Waar: Reek (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Monseigneur Borretstraat, Reek

Samengevat: Een afwisselende wandeling voor het ‘Zuiderwaterlinie’-project. Vanuit Reek door de velden, afgewisseld met stukken bos en lang het water.

Beoordeling: 7,5

De Hellemolen bij Reek

Vandaag weer op pad voor het ‘Zuiderwaterlinie’-project, met het dorp Reek als start- en eindpunt van het rondje door het veld. Vandaag wordt er ‘old school’ gewandeld, niet met gps maar met Detailkaart 17 in de hand waarop de knooppunten staan vermeld. Het eerste knooppunt is nummer 21 en vanaf daar gaat het in de richting van het eerste herkenningspunt: de Hellemolen.

Na een rondje om de molen gaat het in de richting van de ‘Mineursberg Reek’. Waar in de tijd van Napoleon de mijnenleggers en brandweerlieden oefeningen hielden, kan nu over slingerende bospaden gewandeld en gefietst worden. Het wandelpad overwint een paar kleine klimmetjes, wat voor sommige wandelaars direct in de kuiten te voelen is.

Bunkers in het veld

Na de bospaden gaat de wandeling verder over de verharde weg in de richting van ‘t Meulengat, waar de wandeling een stukje langs het water gaat. Nog meer asfalt voor landgoed Mariëndal wordt bereikt en het asfalt weer ingeruild wordt voor zand.

De lange rechte bospaden, met aan weerszijden eeuwenoude bomen, geven hoorbaar plek aan een hele verzameling vogels. Aan het eind van het landgoed valt het hek met een doffe klap dicht (wel even oppassen voor voorbijrazende fietsers, eenmaal door het hek stap je met twee stappen het fietspad op).

Klein stukje over het landgoed

Het laatste stuk van de wandeling gaat in een rechte lijn terug naar Reek. Net voor de bebouwde kom wordt er nog een onverwachte stop gemaakt om een bakje verse, Hollandse aardbeien te kopen (kom je buiten het aardbeien seizoen, dan zijn er andere streekproducten in het winkeltje te kopen. De winkel is letterlijk volledig geautomatiseerd, zelfs de dame/heer bij de kassa ontbreekt).

Aan het eind van de route staat, in het zonnetje, een bankje. Een mooi plekje om de aardbeien op te eten en de wandeling te bespreken. Algemeen oordeel van de wandelaars: een afwisselende wandeling door het Brabantse land, waar stukken over de verharde weg worden afgewisseld met bospaden en zandpaden langs de waterkant.

Ps. wil je zonder kaart of gps de route wandelen, volg dan de knooppunten 21-20-01-76-91-41-02-03-34-33-62-63-64-32-31-30-78-77-15-14-21. Let op bij knooppunt 62: ga voor de brug al links af.

Facebooktwitter