Afstand: 11 kilometer

Waar: Megen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Maasdijk, Megen

Samengevat: Vanuit Megen trekt deze wandeling over een smal wandelpad door de uiterwaarden met uitzicht op de Maas. Via de verharde weg en langs het natuurgebied terug naar het startpunt. De wandeling is onderdeel van het ‘Zuiderwaterlinie’-project.

Beoordeling: 8

Wijds landschap

De parkeerplaats bij de sportclub, op een steenworp afstand van de Maas, is het startpunt voor de wandeling vanuit het middeleeuwse stadje Megen. Net voor de route de Maas lijkt in te lopen, wordt het wandelpad door de uiterwaarden gevonden. Bijna op het randje van het water gaat het door de weilanden in de richting van de veerpont.

Daar is het even twijfelen. Of nog een stukje door de weilanden wandelen of de officiële route van de ‘Zuiderwaterlinie’ over het asfalt volgen. Gekozen wordt voor het wandelpad door de weilanden. Het eerste deel gaat goed maar bij het prikkeldraad blijkt het overstapje zo verrot te zijn dat er niets anders op zit dan zonder hulp van het overstapje te proberen veilig de andere kant van het prikkeldraad te bereiken.

Voorjaar op komst

Eenmaal veilig aan de andere kant van het hek, gaat het met horten en stoten over het zandpad verder. Hier en daar is het zandpad behoorlijk smal en vergt het enige souplesse om zonder modder op de rug het einde van het wandelpad te bereiken. Eenmaal weer op de brede en verharde weg aangekomen gaat gelijk het wandeltempo omhoog.

Over de dijk gaat het naar het kapelletje van Megen. Na een korte pauze wordt de route verder gevolgd in de richting van het natuurgebied van Natuurmomenten. Net voor de eerste voet over het hek gezet gaat worden, valt het oog op het waarschuwingsbord. Vandaag wordt voor de veilige weg gekozen, en gaat de wandeling verder over de verharde weg in de richting van Megen.

Een gewaarschuwd mens….

De kerktoren en de oude gevangentoren zijn duidelijke richtpunten voor de wandelaars, hoewel de lange rechte weg niet veel mogelijkheden geeft om de weg kwijt te raken. De laatste kilometer van de wandeling gaat door de eeuwenoude straten van het stadje, met meerdere terrasjes voor een koffie met gebak.

Terug op de parkeerplaats worden de laatste modderresten van de wandelschoenen gestampt. De wandelgroep is het erover eens: de afwisseling van wandelen over het wandelpad door de uiterwaarden en over de verharde weg door het Brabantse land maakt het tot een prima wandeling. Wel jammer dat het bord ‘pas op voor de stier’ niet altijd van toepassing blijkt te zijn. Maar met een rode jas in het wandelgezelschap, toch maar niet het risico genomen.

Ps. in het broedseizoen of bij hoog water, is het deel dat over de wandelpad door de uiterwaarden gaat, niet toegankelijk. Een goed alternatief is om na de sportvelden op de dijk linksaf te slaan en richting de veerpont te wandelen. Net voor de kade van de veerpont kan de route gevolgd worden.

Facebooktwitter