Afstand: 5 kilometer

Waar: Doorwerth (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats ‘Kasteel Doorwerth’, Fonteinallee 2B, 6865 NB Doorwerth

Samengevat: Een korte wandeling vanaf ‘Kasteel Doorwerth‘ naar het uitkijktoren op de Boersberg. Via een verzameling bospaden terug naar het kasteel.

Beoordeling: 7,5

Kasteel Doorwerth

Vandaag staat een wandeling met natuur en cultuur op het programma. De bestemming is ‘Kasteel Doorwerth’. Gelegen in de uiterwaarden van de Rijn met op de achtergrond de bossen rond ‘de Boersberg’ en met drie musea om te bezoeken is het een mooi startpunt voor de wandeling.

Vanaf de parkeerplaats achter het kasteel maakt de route een korte oversteek over de binnenplaats van het kasteel (bezoek aan het kasteel en het terras staan later op het dagprogramma). Via de poort en de ophaalbrug volgt de route de klinkerweg in de richting van het bos.

Voor een uitzicht over de wijde omgeving

Na het oversteken van de weg (goed uitkijken voor voorbijflitsende fietsers) wordt het eerste zandpad gevonden gevolgd door de eerste klimmeters over de eeuwenoude stuwwal. Het bospad gaat in een bijna rechte lijn naar boven in de richting van de uitkijktoren.

Vol goede moed worden de stalen treden beklommen. Eenmaal boven op de uitkijktoren is er een onbelemmerd uitzicht over het landschap (op een heldere dag is Nijmegen in de verte te zien) met de torens van het kasteel ruim boven de bomentoppen zichtbaar.

Velden, rivier en een kasteel.

Na een rondje over de uitkijktoren is het tijd om af te dalen om met een korte omtrekkende beweging weer in de richting van het kasteel te wandelen. Hoewel er vandaag nog weinig groen aan de bomen zit, zijn de bloeiende bosanemonen een fleurige voorbode van de lente.

Ongemerkt worden er nog behoorlijk wat klimmetjes overwonnen. Het laatste deel van de route volgt het fietspad en trekt over het zandpad weer in de richting van het kasteel. Met nog een klein rondje om het kasteel wordt de ophaalbrug weer bereikt.Tijd om een plekje op het zonnige terras te zoeken. De wandelgroep is unaniem: de wandeling is een mooi eerste deel van het dagprogamma.

Ps. de uitkijktoren is altijd open (let wel op het waarschuwingsbord ‘niet betreden bij onweer’) en controleer de openingstijden van het kasteel op de website.

Facebooktwitter