Afstand: 11 kilometer

Waar: Markelo (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij restaurant ‘de Viersprong’, Lochemseweg 1, 7475 PA Markelo

Samengevat: Een wandeling door het Twentse coulissenlandschap. Over ‘Landgoed Westerflier’ en langs ‘Kasteel Huis te Diepenheim’. Bonus is de theepauze op het bankje in de boomtuin.

Beoordeling: 8

Geen belasting voor voetgangers.

Op de laatste plaats van de parkeerplaats worden, aan het eind van de middag, de wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling door Twente. Het startpunt ligt volgens de navigatie in Markelo maar Diepenheim ligt op wandelafstand. Voorzien van een uitgestippelde route wordt het grindpad gevolg in de richting van het bos. Na een een paar bijna rechte zandwegen komt de wandelgroep tot stilstand bij het hek.

Al snel is vastgesteld dat geen van de wandelaars een cent bij zich heeft. Maar omdat er ook gelukkig geen paard, koe, schaap of varken meewandelt en wandelen blijkbaar belastingvrij is kan de weg vervolgd worden. Na een korte blik op ‘Huis Westerflier’ wordt er een overlegmoment ingevoegd.

Pauze op het terras in de boom.

De uitgestippelde route slaat links af, het brede zandpad op. Maar niet veel verderop ligt (of staat) het terras in de de kruin van een boom. Unaniem wordt besloten om een korte omweg te maken en een theepauze in te lassen op het boomterras.
Zo vroeg in het voorjaar, met geen blad aan de boom, is het uitzicht over het landschap onbelemmerd (wat onveranderd blijft is het oppassen voor laaghangende takken wanneer er een klein rondje over het terras wordt gewandeld).

Terugwandelend in de richting van het brede zandpad wordt besloten om de binnenbocht te nemen en over een pad langs de velden in de richting van de oorspronkelijke route te lopen. Wanneer het pad wordt versperd door een (schrik)draad wordt besloten het risico van een boze boer niet te nemen en maar terug te lopen en de uitgestippelde route te volgen (controle achteraf levert de conclusie op dat er wel een officieel wandelpad achter het schrikdraad ligt, dus voor wie moed genoeg heeft…)

Kasteel Huis te Diepenheim

Na een dijkje en een fietspad wordt Diepenheim bereikt. De route slaat bij de kerk af en laat daarmee het dorp links liggen. Met uitzicht op ‘Kasteel Huis te Diepenheim’ gaat de wandeling via wandelpaden door het bos verder. Met het eindpunt alweer in zicht op de gps-kaart wordt een klein stukje de doorgaande weg gevolgd, voordat de laatste kilometer door het bos afgelegd wordt.

Op de parkeerplaats worden de wandelschoenen gewisseld en gaat het op de hakken naar het restaurant. Bij de pannenkoek wordt de wandeling nog kort nabesproken. Algemeen oordeel: het eerste deel is minder boeiend. Het tweede deel van de wandeling (als de wandeling tegen de klok ingelopen wordt) is favoriet.

Ps. een wandeling die ook langs het terras in de boom komt is: ‘de boomtuin‘.

Facebooktwitter