Afstand: totaal 6 kilometer

Waar: Deventer (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar (deel 1, deel 2 en deel 3)

Startpunt: ANWB-winkel Deventer

Samengevat: Drie korte stadswandelingen door het historische centrum van Deventer. De wandelingen zijn gemaakt met een gids van het VVV.

Beoordeling: 8

Bergkwartier

Wandeling 1: Bergkwartier
Vanaf de ANWB-winkel vertrekt de gids van het VVV voor een stadswandeling door het historisch centrum van Deventer. De eerste stop is de ‘Waag‘. Het korte verhaal over de historie van het gebouw wordt afgesloten met een oude koperen ketel, kokende olie en een muntmeester die het minder nauw nam met de juiste waarde van de munten. Via de straten van het Bergkwartier gaat de wandeling in de richting van de Bergkerk (open voor bezoek maar controleer de openingstijden) en het hoogste punt van Deventer (naar schatting een indrukwekkende 12 meter hoog).

Na een bezoek aan ‘die munte’, waar de munten geslagen werden, een stukje stadsmuur en een oversteek over de brink gaat het weer in de richting van het startpunt.

Altijd een goed idee.

Wandeling 2: Lebuinus kerk

De wandeling vertrekt onder leiding van een gids van het VVV in de richting van de Lebuinus kerk . Na een aantal historische verhalen en anekdotes maakt de route een lange bijna rechte lijn in de richting van de Bergkerk. Na een korte stop bij het huis dat tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog beschermd werd door de groenmannen aan de gevel (zoals het verhaal gaat) wordt Huys Rickmode bereikt. Hier wordt door de gids een lange stop ingelast voor de legende die bij dit huis zou kunnen horen. Nog onder de indruk van het verhaal (wil je de hele legende horen ga dan met gids Hannie op pad) slaat de wandelgroep net voor het steegje bij de kerk af.

Door deze bocht in de route wordt het hoogste punt van Deventer over geslagen, maar valt Huys Zevenaar wel binnen wandelbereik. De laatste stop wordt gemaakt op de Brink, bij de Wilhelminafontein. Na een korte blik op het Nijdhuis wordt de doorsteek door de winkelstraat gemaakt, terug naar het startpunt.

Hofje van Deventer

Wandeling 3: het hofje van Deventer
Na twee verschillende wandelingen door het centrum van Deventer is het aan de derde gids vandaag om nog een originele route door de stad te trekken vanaf de ANWB-winkel. Deze wandeling maakt de eerste stop bij de Broerenkerk, met de historie van Geert Groote. Via het ‘Geert Groote huis’ wandelt de gids in de richting van de voormalige kloostertuin en het smalste steegje van Deventer.

Via het Grote Kerkhof met zicht op de Lebuinus kerk wordt de oude Botermarkt bereikt. Onder het dak van de constructie vinden nu fietsen in plaats van kooplieden beschutting tegen de regen. De wandeling wordt afgerond (last but not least) met een bezoekje aan het laatste hofje van Deventer. Vanaf het hofje is het nog een paar stappen door de winkelstraten voor de finish van de wandeling en daarmee de dag wordt bereikt.

Ps mocht je heel handig zijn met gpx-bestanden dan levert een combinatie van de drie wandelingen een mooi rondje langs veel historische punten van Deventer op. Natuurlijk is het ook heel leuk (afhankelijk van de gids) om met een gids op pad te gaan.

Facebooktwitter