Afstand: 12 kilometer

Waar: Lith (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Lithse Dijk, Lith

Samengevat: Vanuit Lith gaat de route over de oever van de Maas in de richting van ‘de Lithse Ham’ en het ‘Soldatenwiel’. Via het kerkpad in Maren-Kessel gaat het tussen de velden door terug naar Lith. De wandeling vormt een onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie‘.

Beoordeling: 7,5

Het Soldatenwiel

Op de kleine parkeerplaats aan de Lithse Dijk worden vandaag de wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling van het project ‘Zuiderwaterlinie’. Het eerste richtpunt van vandaag is de pont over de Maas. Waar de auto’s de pont op rijden, slaat de route linksaf het wandelpad op dat door de uiterwaarden trekt. Bijna op de oever van de rivier is er een onbelemmerd uitzicht over het landschap.

Zwaaiend naar de boten die langs varen gaat de wandelgroep, met een paar hekjes in de weilanden vakkundig overwonnen, in de richting van het recreatiegebied ‘de Lithse Ham’. De groen-met-gele bordjes van de knooppuntenmarkering worden stug gevolgd, maar zijn soms wat moeilijk in het landschap te vinden.

Over de dijk

Na een wat twijfelachtig rondje tussen de stacaravans door klimt de route over het zandpad naar de weg op de dijk (de officiële route gaat wel langs de stacaravans, maar komt op een iets andere plaats weer de dijk op), en slaat rechts af in de richting van het Soldatenwiel. Deze diepe plas is in 1795 ontstaan na een dijkdoorbraak. Het wiel dankt zijn naam aan de Franse soldaten die erin verdronken zouden zijn.

Het routebordje wijst de weg van de dijk af in de richting van het water. Daar blijkt (in ieder geval vandaag) de route dood te lopen in het hoge water. Er zit niets anders op dan terug te lopen naar de dijk en iets verderop de route, met droge voeten, weer op te pikken. Bij het bord van de kunstroute met een korte uitleg over het Soldatenwiel is het even opletten om de routemarkering bij het pad onderaan de dijk niet te missen. Door het hek met de waarschuwing voor loslopend vee gaat de wandeling opnieuw een stukje door het recreatiegebied.

Moderne verdedigingslinie

Na het pad tussen het groen volgt de route opnieuw de dijk. Na de melding dat er over 100 meter een terras is gaat het wandeltempo direct een paar tandjes omhoog. Jammer genoeg is het terras vandaag ondanks de zon gesloten en zit er niets anders op dan door te wandelen. Bij het ‘Kerkpad’ wordt het keerpunt van de route bereikt. De wandeling gaat links af en steekt dwars door het dorp voordat het tussen de akkers door terug gaat in de richting van Lith.

Lange rechte wegen brengen de wandelaars bijna terug bij het startpunt. Met een kleine U-bocht zodat ook het uitzicht op het sluizencomplex in de route valt, wordt het eindpunt, dat vandaag samenvalt met een terras in de zon, bereikt.

Bij de koffie op het terras wordt de wandeling kort samengevat met de omschrijving: mooi stuk langs de Maas en over de dijk. Vanaf het keerpunt is de route minder boeiend.

Facebooktwitter