Afstand: 10 kilometer

Waar: Oijen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Bernhardweg 8, Oijen

Samengevat: Een wandeling vanuit Oijen door de ‘Hemelrijkse waard‘, via de uitkijktoren en de dijk terug. De wandeling is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’.

Beoordeling: 8,5

Wandeling in het natuurgebied

Vanaf de parkeerplaats bij de Sint-Servatiuskerk is het maar een paar stappen voor de route van de ‘Zuiderwaterlinie‘ opgepikt kan worden. Voor deze wandeling wordt onderdeel 15 uit de wandelgids gebruikt om de knooppunten te kunnen volgen. De eerste kilometers volgen de dijk om bij het klaphek van het natuurgebied ‘Hemelrijkse waard’ het zandpad op te steken.

Hoewel er geen routebordjes in het veld staan, is de route redelijk recht-toe-recht-aan, inclusief een stabiele oversteek over een loopbrug. Met uitzicht op de Oude Maas en met een hele verzameling vogels die de wandelaars nauwlettend in de gaten houden worden de kilometers door het natuurgebied afgelegd.

Stukje historie

Na een korte pauze op het bankje is de half afgebroken brug het volgende mikpunt voor de wandelgroep. Na een kort fotomoment bij de brug wordt er rechtsomkeer gemaakt en het pad in de richting van de dijk gevolgd. Vlak voor de dijk blijkt het wandelpad versperd te zijn. Na even zoeken wordt er een ander breed zandpad gevonden en wordt het hek op de rand van het natuurgebied bereikt.

De route maakt een kleine U-bocht om zo de uitkijktoren te bereiken. Via de wenteltrap wordt het hoogteverschil overwonnen en is een uitgestrekt uitzicht over het gebied de beloning. Na een kort pauzemoment gaat het via dezelfde wenteltrap weer naar beneden en wordt de route voor de terugweg zonder problemen gevonden.

Uitkijktoren met uitzicht over de Hemelrijkse waard

Voor de terugweg wordt gekozen voor een wandeling over de dijk, maar een alternatief is om weer door het klaphek te gaan en via hetzelfde zandpad terug te lopen. Sneller dan verwacht wordt Oijen weer bereikt.

In de laatste meters van de wandeling vindt de stemming over de route plaats. Unaniem wordt besloten dat het misschien niet de meest voor de handliggende route is, maar meer dan de moeite waard. Een welverdiende 8,5.

Ps. de route volgt de knooppunten 18-16-15, via de ‘Hemelrijkse waard’ waar geen knooppunten zijn, terug naar de route. Via de knooppunten 12-11-09-15-16-18 terug naar het startpunt.

Facebooktwitter