Afstand: 8 kilometer

Waar: Oijen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Bernhardweg 8, Oijen

Samengevat: Een wandeling vanuit Oijen over de dijk langs ‘Kasteel Oijen’. Tussen de weilanden door terug naar het startpunt. De wandeling is onderdeel van het project ‘Zuiderwaterlinie’.

Beoordeling: 6,5

Kleuren van de dag: geel en groen.

Na het wandelrondje door de Hemelrijkse waard is er nog tijd over voor een kleine wandeling. Gekozen wordt voor een route die via de dijk in de richting van het kasteel gaat en via de weilanden terug naar het startpunt. Vanaf de parkeerplaats gaat het in noordelijke richting en dan rechtsaf (op het kruispunt is er enige ophef omdat niet voor elke wandelaar rechtsaf dezelfde kant op gaat).

Wanneer het discussiepunt over rechts- en linksaf beslecht is, gaat het verder over de dijk. Met op een aantal plaatsen uitzicht over de weilanden en in de verte de traag stromende Maas wordt zonder te veel moeite het kunstwerk aan de Maas bereikt. Na een korte stop en een fotomoment gaat de wandeling verder.

Kunst aan de Maas langs de route.

Bij het kasteel (vandaag gesloten) wordt de pas er ingehouden (na het nemen van de gebruikelijk drie foto’s) en bij het eerstvolgend knooppunt gaat het nog een keer rechtsaf. In een bijna rechte lijn wordt de groenstrook van ‘Brabants water’ bereikt. Als afwisseling op het uitzicht over de weilanden wordt besloten het pad door de groenstrook te volgen.

Na deze kleine variatie op de route volgens het knooppuntenboekje, wordt de uitgetekende wandeling aan de andere kant van de groenstrook weer opgepikt. Nog meer rechte wegen tussen de weilanden door brengen de wandelaars weer in de richting van Oijen.

In het landschap.

Het laatste deel van de wandeling gaat over het fietspad en binnen de ingeschatte tijd wordt de parkeerplaats weer bereikt. Bij het inwisselen van de wandelschoenen zijn de wandelaars het snel eens. Leuk om langs ‘Kasteel Oijen’ te wandelen, maar verder zijn er weinig hoogtepunten in de wandeling. De meeste kilometers gaan over de verharde weg. Al met al niet de meest bijzondere wandeling van het ‘Zuiderwaterlinie’-project, maar nu we er toch waren kan ook ‘Kasteel Oijen’ van het to-do-lijstje afgestreept worden.

Ps. de wandeling kan gecombineerd worden met ‘Hemelrijkse waard‘. Wanneer er maar tijd is voor een wandeling, dan heeft die wandeling door het natuurgebied de voorkeur.

Facebooktwitter