Afstand: 30 kilometer

Waar: Geldermalsen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Deilseweg 7, 4191 NX Geldermalsen

Samengevat: Een wandeling van de Bloesemtocht, dit keer uit de collectie ‘Oost’.

Beoordeling: 7,5 (vooral vanwege de meer dan 32.000 andere wandelaars)

Water tegen de vorst

Ook dit jaar ingeschreven voor de Bloesemtocht. Omdat in 2018 een wandeling aan de westkant is uitgelopen, voor dit jaar ingeschreven voor de 30 kilometer, aan de oostkant. Met een geplande starttijd van tussen half acht en acht uur was het al vroeg opstaan.

In Geldermalsen aangekomen wordt het startbewijs in de tent opgehaald en ruim op tijd wordt het startbewijs gescand en ben ik officieel op pad. Al snel wordt de eerste (tijdelijke) brug bereikt. Aan de andere kant trekt de route de eerste boomgaard in. Met nog nachtvorst in de lucht staan de watersproeiers nog aan om een laagje ijs op de bloesem te leggen. Hier zijn de bomen niet alleen wit van de bloesem maar ook van het ijs. Elegant worden de regelmatig overtrekkende waterstralen ontweken en wordt het wandeltempo serieus ingezet.

Hollands landschap in bloei

Via Tricht en nog meer boomgaarden brengt de route de wandelaars in de richting van Buren. Hier is het op het kruispunt even goed uitkijken dat niet de binnenbocht wordt genomen en de 16-kilometerroute wordt gevolgd. De juiste slinger wandelaars volgend gaat wordt er ontspannen een omtrekkende beweging om de oude vestingsstad heen gemaakt. Omdat het historische stadje niet helemaal overgeslagen kan worden maakt de route een klein uitstapje over de vestingwallen met uitzicht op het Marechausseemuseum en in de verte de molen met de toepasselijke naam ‘Prins van Oranje’. De stoet wandelaars laat zonder pardon dan toch de stad weer achter zich, maar niet voordat er nog even snel een blik over de schouder is geworpen voor een blik op de skyline.

De skyline van Buren

Net buiten Buren voegen de wandelaars die wel de binnenbocht konden nemen zich weer bij de wandelaars van de lange afstand en gaat het in een massieve rij terug naar Tricht. Even stilstaan bij de muziektent waar een paar vrolijke noten naar buiten waaien voordat aan het laatste stukje van de wandeling wordt begonnen. Op het kruispunt met uitzicht op de finish wijzen de routemarkeringen de wandelaars nog op een extra lusje.

Met het laatste beetje goede moed wordt de laatste kilometer richting de finish afgelegd, met nog een korte doorsteek door een boomgaard waar nu al het ijs van de ochtend weggesmolten is. Onder tromgeroffel gaat het over de finish en is het tijd voor aardbeien.

Ps. na het inlopen van een nieuw paar wandelschoenen van Berghen (speciaal voor wandelingen op het asfalt), zonder blaren de finish gehaald. Tip: kun je kiezen voor een route tijdens de Bloesemtocht, mijn voorkeur heeft een route uit de verzameling ‘West’. Hier is meer te beleven onderweg, en zijn er meer bruggetjes.

Facebooktwitter