Afstand: 9 kilometer

Waar: Klundert (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats Voorststraat, Klundert (bij knooppunt 75)

Samengevat: Een wandeling vanuit het historisch centrum van Klundert, via de vestingswallen over de weg naar Noordschans. Hier is het keerpunt. De terugweg gaat door de ‘Groenstrook’ van Staatsbosbeheer. De laatste kilometer gaat langs ‘de stenen poppen’. De wandeling is onderdeel van het wandelproject ‘Zuiderwaterlinie’

Beoordeling: 7,5

Zuiderwaterlinie in Klundert

Met een beetje geluk wordt er een parkeerplaats gevonden aan de Voorststraat. Op een steenworp afstand staat het bord met een overzicht van de knooppunten in de buurt. Na een korte controle wordt vastgesteld dat de route kan beginnen bij knooppunt 75. Met de kleine versie van het informatiebord (blok 5 uit het boekje ‘Zuiderwaterlinie Noord-Brabant) in de hand kan er van wal gestoken worden.

Het eerste deel van de wandeling gaat langs een aantal historische gebouwen in het centrum van het vestingsstadje. Klundert lag in de 80-jarige oorlog op een strategische plek: precies op de grens van Holland en Brabant. Was het stadje tegen de Spanjaarden bestand, ook voor de latere oprukkende Fransen waren de vestingswerken een lastige hindernis. Als moderne wandelaar heb je van al deze obstakels geen last en kan er zonder moeite en weerstand over de vestingswallen gewandeld worden.

Wanneer Klundert verlaten wordt, gaat de route in een bijna rechte lijn in de richting van Noordschans. Vroeger lag hier Fort Hollandia, maar daar is nu niets meer van te zien dus blijft het wandeltempo in de groep. Vanaf Noordschans gaat het een klein stukje over de dijk en over een breed zandpad.

Over het zandpad

Bij het eerst bord van Staatsbosbeheer wordt het zandpad verlaten en de groenstrook ingestoken. Na een paar honderd meter blijkt dit een kansloze route te zijn en wordt er terug gelopen naar het zandpad. Bij het volgende bord is er meer geluk. Het wandelpad slingert hier tussen het groen door met mooie doorkijkjes in het groen, drie wegspringende reëen (geen vast onderdeel van de wandeling maar met een beetje geluk), een veld vol schapen en een paar routemarkeringen van de Zuiderwaterlinieroute terug naar Klundert.

Doorkijkje

Met een blik op de klok wordt besloten dat er nog tijd is voor een kleine omweg zodat de route ook langs ‘de stenen poppen’ gaat. Deze verdedigingstorentjes bovenop de gemetselde dam uit 1583 maken het onmogelijk om de gracht over te steken. Zo beschermden de ‘poppen’ Klundert tegen aanvallen van de vijand. Na een korte stop bij de poppen worden de laatste meters van de wandeling afgelegd.

Aan het eind van de wandeling wordt de wandeling unaniem beoordeeld met de omschrijving: mooie wandeling afgezien van het lange rechte stuk over de weg van Klundert naar Noordschans. Favoriete deel was het tweede deel van de wandeling.

Facebooktwitter