Afstand: 3 kilometer

Waar: Willemstad (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij de haven van Willemstad

Samengevat: een korte wandeling door het historische stadscentrum van Willemstad. De wandeling is een onderdeel van het ‘Zuiderwaterlinie’-project.

Beoordeling: 7,5

Dreigende luchten boven Willemstad

Wanneer de route van de Zuiderwaterlinie wordt gevolgd kom je vanzelf terecht in Willemstad. Deze oude vestingstad aan het Hollands Diep is genoemd naar Willem van Oranje. Op de parkeerplaats net buiten de vesting is het aan het eind van de dag geen probleem om een plekje te vinden. Met de skyline die zich aftekent tegen de donkere wolken wordt de korte wandeling naar het historische centrum gemaakt.

Willemstad is gebouwd in de vorm van een zevenpuntige ster, elk punt vernoemd naar een van de zeven provinciën. Vandaag komen we binnen in de punt die vernoemd is naar Gelderland.

Hoog boven Willemstad

Vanaf ‘Gelderland’ wordt de oversteek gemaakt in de richting van de molen. De imposante stellingmolen is in het stadsbeeld niet te missen. Na de molen gaat het via de binnenbocht naar de Koepelkerk.

Nadat de kerk gepasseerd is, komt de wandeling langs het Mauritshuis. Dit als jachtslot en buitenverblijf gebouwde pand is niet te missen in het stadsbeeld. Eenmaal voorbij het Mauritshuis gaat de wandeling verder over de vestingwallen. Vervolgens resteert nog een paar kleine slingerbewegingen voor de oversteek richting de parkeerplaats weer gemaakt kan worden.

Toch nog een beetje zon

Voor vandaag zit de wandeltijd erop. Maar met nog genoeg te zien in en om Willemstad, komt Willemstad op de lijst ‘nog een keertje terug?’. Ondanks dat het een korte wandeling was, was het zeker de moeite van de omweg waard.

Ps. Willemstad is een kleine vestingstad en ook zonder route is het prima wandelen door de straatjes en over de vestingwallen. Vandaag hebben we gekozen voor een korte variant van zwerven door de binnenstad. Maar het is geen probleem om daar nog een paar extra kilometers extra door het stadje aan toe te voegen.

Facebooktwitter