Afstand: 6 kilometer

Waar: Bergen op Zoom

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij de Brabantse natuurpoort, Boslustweg 1, 4624 RB Bergen op Zoom

Samengevat: een korte wandeling door het bos met regelmatig een doorkijkje naar de velden en om het natuurgebied ‘de Zeezuiper’.

Beoordeling: 8

De Zeezuiper

De natuurpoort in Bergen op Zoom is het startpunt van de wandeling van vandaag. Gewapend met een routebeschrijving gaat de wandelgroep op pad. Het eerste richtpunt is Landgoed Zoomland. Dit landgoed bestaat eigenlijk uit vier kleinere landgoederen die hier in de 18e eeuw gelegen hebben. Wandelend over de verschillende brede lanen onder de indrukwekkende bomen, lijkt een stukje geschiedenis even terug te komen.

Na een paar omtrekkende bewegingen bereikt de route het moeras ‘de Zeezuiper’. In de 13e eeuw werd in dit gebied veel turf afgegraven en na het weggraven van het veen bleef er een waterplas achter die kon ‘zuipen als de zee’.

Wegwijzers

Na de waterplas gaat de wandeling in een gemoedelijk tempo verder door het bos. Sloffend door de bladeren en met een schuin oog op de routebeschrijving worden ongedwongen de kilometers afgelegd.

Hoewel de afstand te overzien is, is het tweede bankje strategisch genoeg geplaatst om een korte pauze in te lassen. Na de korte stop komt de wandelgroep weer in beweging om de laatste paar kilometers van de wandeling te overwinnen.

Bijna echt lente

Op een paar bospaden, waar de linden zijn vervangen door beuken, leerde Liesje ongetwijfeld Lotje lopen. Vandaag gaat het bijna huppelend in de richting van de finish.

Op het terras is er tijd voor een hapje en een drankje en een korte bespreking van de wandeling. Algemeen oordeel: een ontspannen boswandeling met een vleugje historie.

Ps. Mocht je de wandeling zonder gps willen wandelen: de route is ook via de knooppunten te volgen. Start bij de natuurpoort, en volg de knooppunten 36-35-33-39-11-32-38-36 met de finish bij de natuurpoort. Bij twijfel onderweg, een extra steuntje in de rug: volg de groen gele markering. Deze is meestal op de bomen geschilderd.

Facebooktwitter