Afstand: 16 kilometer

Waar: Den Bosch (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Fort Crèvecour, Crèvecour 4, 5221 CE Den Bosch

Samengevat: een wandeling voor het project “Zuiderwaterlinie”. Vanaf het verborgen fort, over de dijk en door de velden in de richting van het Engelermeer. Langs het water en over de weg uit 1629, betaald met het geld van de Zilvervloot, zo gaat het verhaal.

Beoordeling: 8,5

Pauze bij het Engelermeer

Het is even zoeken, want echt een parkeerplaats is er niet bij het Fort Crèvecour, maar het lukt om de auto netjes in de berm te parkeren. Tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Waar de restanten van het eeuwenoude fort volgens de boekjes nog in de het veld moeten staan, verspert het ‘verboden toegang’- bord de weg. Geen foto-moment, dan maar echt aan de wandel gaan. Niet ver van het oude fort ligt de sluis met een ‘vispassage‘.

Met een klein omweggetje door het groen en langs de vispassage, wordt de route van de Zuiderwaterlinie even los gelaten en wordt over dijk verder gewandeld met een mooi uitzicht op het natuurgebied rond Fort Crèvecour. Bij de sluis is er een onverwachte pauze om de boten te laten passeren.

De zwaluwenmuur

De route gaat verder over de dijk met uitzicht op de Maas, in de richting van de Bokhoven. Net voor het dorp slaat de route linksaf en laat de dijk achter zich. Tussen de velden door wordt zonder veel moeite het bruggetje bereikt zodat met droge voeten het natuurgebied rond het Engelermeer wordt gehaald.

Over een verzameling van smalle zandpaden wordt het vlonder bereikt. Terwijl de voeten net boven het wateroppervlak bungelen is er tijd voor een korte theepauze. Vanaf het vlonder worden nog meer zandpaden langs de waterkant gevolgd, inclusief een stop bij de zwaluwenmuur, voordat het vlonderpad wordt bereikt dat dwars door het riet terug richting de bewoonde wereld gaat.

Onverwachte ophaalbrug

Nadat het natuurgebied is verlaten, gaat de wandeling verder over de route van de ‘Zuiderwaterlinie’. Vanaf het dorp Engelen gaat het over de dijk terug in de richting van de sluis. Dit keer is er geen pauze en wordt de route aan de andere kant van het water gevolgd. Bij de eerste weg links slaat de wandelgroep af en volgt de weg, die naar men zegt als eerste is aangelegd met het geld dat Piet Hein had verdient aan de Zilvervloot. Vandaag is de weg geasfalteerd en brengt deze de wandelaars terug naar het startpunt, Fort Crèvecour.

De wandelgroep is unaniem over de wandeling: mooie afwisselende wandeling, met een paar verrassingen.

Ps. Jammer genoeg ligt dat wat er nog over is van Fort Crèvecour blijkbaar in militair terrein, voorzien van een bordje met ‘verboden toegang’. Dus kan dit fort niet van het lijstje worden gestreept. Wanneer het bordje een paar meter opgeschoven zou kunnen worden ……

Facebooktwitter