Afstand: 14 kilometer (415 hoogtemeters)

Waar: Crowden (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats bij kampeerterrein in Crowden

Samengevat: een langere wandeling in Yorkshire met een klim naar het trigpoint op de top van Black Hill. Op de terugweg (wanneer de wandeling met de klok mee wordt gelopen) een korte stop bij het trigpoint van Hey Edge.

Beoordeling: 8,5

Volg het pad

Bij het kampeerterrein in Crowden is een openbare parkeerplaats. Vandaag start hier de wandeling naar de top van Black Hill. Op papier een wandeling die te doen moet zijn. Uitgerust met een digitale route op het gps-apparaat en een uitgeschreven route kan er vol vertrouwen van start gegaan worden.

De eerste honderd meter gaan nog redelijk vlak maar dan doemt toch de eerste klim op en met een klim van 140 meter binnen 700 honderd meter lijkt de toon voor de wandeling wel gezet. Gelukkig volgt er na na de klim een redelijk vlak pad dat zich bijna eindeloos voor de wandelaar in het landschap heeft uitgerold. Eenmaal weer op adem kan bijna fluitend het zandpad gevolgd worden.

Richting het trigpoint over het aangelegde pad

Omdat het zandpad bijna zonder na te denken gevolgd word, is het even opletten dat het punt om het beekje over te steken niet gemist wordt. Het scheelt wanneer er een oplettende wandelaar in de groep meewandelt. Zonder water in de schoenen te scheppen wordt de overkant van het water bereikt en ligt de tweede klim van de wandeling te wachten. Het pad is minder zichtbaar, het is vooral zoeken naar de beste weg naar boven.

Met een beetje vallen en opstaan wordt het steilste gedeelte van de klim overwonnen. Het tweede deel van de klim naar het trigpoint is minder steil en het laatste deel gaat zelfs over een aangelegd wandelpad. Bij het trigpoint is er tijd voor een kort rustmoment. Wanneer iedereen weer genoeg energie heeft verzameld kan er aan de terugweg begonnen worden.

Dit gaat een stukje makkelijker omdat er nu vooral in een dalende lijn gelopen worden. Toch kunnen er nog een paar toppen (Westend Moss en Hey Edge) aan het lijst van ‘Been there, done that’ worden toegevoegd.

Tweede trigpoint van de wandeling

Bij het trigpoint van Hey Edge gaat de route op de kaart in een bijna rechte lijn in de richting van de finish. Maar de praktijk blijkt ook hier iets weerbarstiger.

De wandelaars komen onverwacht tot stilstand op het randje van de steengroeve. Hier is het even zoeken naar de meest veilige weg naar beneden. Met onverwachte souplesse (na meer dan 12 kilometer stug doorwandelen) en elegantie wordt de voet van de imposante stenen muur bereikt en kan het laatste deel van de wandeling over het pad gevolgd worden. Nog een paar stiles om te overwinnen voor de parkeerplaats en de finish in zicht komt.

Algemeen oordeel: bij het uittekenen van de route op de digitale kaart gaan de hoogteverschillen een beetje verloren. Met net iets meer dan 400 hoogtemeters in een wandeling van 14 kilometer is het op papier niet de meest zware wandeling. Omdat in de praktijk er veel bijna vlakke stukken in de route zitten, moeten de hoogtemeters in relatief kleine stukjes overwonnen worden. Het is vooral een wandeling van de grotere verlatenheid. Maar dat is dan ook het grote pluspunt van de wandeling. Al met al een wandeling die aan het eind in de kuiten te voelen is, maar vooral door de uitzichten voor deze wandelgroep in ieder geval meer dan de moeite waard was.

Ps. bijna overbodig om te vermelden, maar onderweg zijn er geen terrasjes, zelfs geen bankjes voor een pauze, maar er zijn genoeg plaatsen voor een geïmproviseerd terras. Wel zelf de thee en de taart meebrengen in de rugzak.

Facebooktwitter