Afstand: 19 kilometer (396 hoogtemeters)

Waar: Holme (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats langs de A635

Samengevat: Een wandeling in Yorkshire over Marsden Moor, met een watervalletje, uitdagende klimmetjes, reservoirs en een trigpoint.

Beoordeling: 9

Uitzicht over het reservoir

Vlak bij het hek dat toegang geeft tot Marsden Moor is een kleine parkeerplaats (langs de A635) die vandaag het startpunt van de wandeling is. Grote witte rookpluimen markeren de brandhaarden van de heidebranden. Met een route die in de richting van de rookpluimen trekt is het even overleggen wat te doen. Besloten wordt om aan de wandeling te beginnen en te kijken tot waar er vandaag gewandeld kan worden.

Vanaf de parkeerplaats wordt met een paar grote stappen het wandelpad bereikt. Het brede zandpad, bezaaid met stenen dus voorzichtig met de enkels, gaat eerst heuvelaf in de richting van Wessenden Head Reservoir. Bij het reservoir gaat de route over de damwand en pikt aan de andere kant van het water het brede zandpad weer op. Verschil is wel dat het nu vooral heuvel op gaat. Na een paar bochten komt de eerste echte uitdaging van de wandeling in beeld: een beekje zonder bruggetje en stenen die behoorlijk verspreid in het water liggen. Er zit niets anders op dan op de waterdichte schoenen te vertrouwen de maar gewoon door het water te lopen.

Oversteek via de stenen

Met droge voeten wordt de overkant bereikt en kan de route verder worden gevolgd. Bij de volgende oversteek van een beekje is het even zoeken naar de beste strategie om zonder kleerscheuren de oversteek te maken (een afstap van meer dan een meter is net iets te groot). Besloten wordt om het zekere voor het onzekere te nemen en naar beneden te glijden. Wanneer het stof van de broek is geklopt kan de wandeling worden voortgezet. Volgende aanknopingspunt is Black Moss Reservoir. Op het bruggetje bij het reservoir zijn de rookwolken goed te zien, maar de afstand tot de nu zichtbare vlammen is nog zo groot dat het wandelpad niet is afgesloten.

Nadat een omtrekkende beweging om het water is gemaakt, wordt het wandelpad snel gevonden. Het eerste deel gaat nog over een zandpad maar na een kleine kilometer wordt het zandpad ingeruild voor een pad van grote stepping stones.

Aan het eind van het verharde wandelpad is het goed uitkijken bij het oversteken van de doorgaande weg. Na enig speurwerk wordt het vervolg van de wandeling gevonden. Het gevonden wandelpad verdwijnt als snel in het groen en moet de route vooral gevonden worden op de markeringspaaltjes. Deze groengrijze paaltjes zijn niet altijd even goed zichtbaar in het groengrijze landschap dus regelmatig moet er even worden bijgestuurd. Met letterlijk een paar keer vallen en opstaan wordt uiteindelijk het laatste keerpunt van de wandeling bereikt: het trigpoint op Black Hill.

Nog een keer over het water

Een mooi moment voor een theepauze (in dit niemandsland is er geen terras, maar gelukkig zit er thee in de rugzak). Wanneer alles weer in de rugzak terug is gestopt kan het laatste deel van de wandeling afgelegd worden. Het gaat in een behoorlijk steile afdaling in de richting van Dean Clough. Nog een laatste poging om met droge voeten de overkant te bereiken. Ook hier winnen de schoenen het van het water. Na bijna 18 kilometer wordt nog een keer diep adem gehaald voor de laatste klim van de dag. Aan het eind van de klim wacht er nog een laatste stile en dan kunnen de laatste meters naar de finish worden afgelegd.

Algemeen oordeel over de wandeling: een inspannende wandeling in een afwisselend landschap. Het deel na de oversteek van de doorgaande weg tot het trigpoint op Black Hill is een uitdaging in de navigatie. Maar de extra kilometers over Wessenden Head Moor zijn zeker de moeite waard. Het is vooral een kwestie van stug door blijven lopen en zo nu en dan even een klein beetje bijsturen.

Ps de wandeling volgt, net als de wandeling ‘Standedge Moor‘ de route langs Black Moss Reservoir.

Facebooktwitter