Afstand: 7 kilometer

Waar: Holme (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: kleine parkeerplaats in het centrum van Holme

Samengevat: Een wandeling vanuit Holme. Het is klimmen en dalen en twee keer een bruggetje om het water over te steken.

Beoordeling: 7,5

Nog een keer een reservoir

Op het wandelprogramma van vandaag staat een korte wandeling vanuit Holme. Dit dorp is niet veel meer dan een pub, een paar huizen, een restant van een kasteel en een kleine parkeerplaats om de auto te parkeren. De route volgt (als de route tegen de klok in wordt gelopen) vanuit het dorp een smal pad, bijna dwars door de tuin. Het is goed opletten om het pad niet te missen, maar de pub is een goed herkenningspunt.

Dus bij (ongeveer de pub) is het linksaf, langs de tuin en door het hek (goed sluiten, op verzoek) en dan de eerste heuvel af. En volgens goed gebruik in Yorkshire aan het eind van de afdaling, dan gelijk maar weer heuvelop, nadat het beekje soepel overgestoken is via eerste het bruggetje van de wandeling. Vanaf de top gaat het door het veld, onder toeziend oog van een kudde schapen, in de richting van de stile.

Een stile met een deur

Aan de andere kant van de stile volgt de route het brede zandpad in de richting van het bijna onmisbare reservoir. Waar volgens de kaart de wandelaar een mooie lus om het reservoir kan maken, zijn de borden bij het hek overduidelijk: verboden toegang.

Besloten wordt om het er maar niet op te wagen en het brede zandpad te blijven volgen. Het gaat soepel heuvel af richting nog een reservoir. Na het uitzicht over het water gaat de route verder via een zandpad, opnieuw de heuvel op. Nog een keer bijt de klimpartij de wandelaars in de kuiten, voordat de route linksaf slaat.

Nog een paar bluebells

Het vergt een beetje handigheid om de stile met deur zonder kleerscheuren door te komen. Eenmaal aan de andere kant gaat het over een ingelopen wandelpad in de richting van Holme. Nog een paar bluebells geven het landschap wat extra kleur. Aan het eind van het zandpad gaat het over de verharde weg naar de tweede brug van de wandeling met uitzicht op Ramsden Reservoir.

Met de parkeerplaats in Holme bijna op steenworp afstand, wordt het laatste deel van de wandeling huppelend over het asfalt afgelegd. Voordat de wandelschoenen worden uitgetrokken besluit de wandelgroep nog even te kijken of de pub open is voor koffie. Vandaag jammer genoeg niet. Als alternatief wordt het rondje bij de plaatselijke brievenbus besproken.

Algemeen oordeel van de groep: prima rondje om de wandeldag mee te beginnen.

Facebooktwitter