Afstand: 6 kilometer

Waar: Kloosterhaar (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats van Staatsbosbeheer, net buiten Kloosterhaar

Samengevat: vanaf de parkeerplaats een afwisselende wandeling door het natuurgebied ‘Engbertdijksvenen’. Wijdse uitzichten over het veengebied, slingerpaadjes door het bos en een korte pauze op het bankje van het uitkijkpunt.

Beoordeling: 8

Volg het zandpad

Net buiten Kloosterhaar ligt de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Voor vandaag is dit startpunt van de wandeling door het natuurgebied ‘Engbertsdijksvenen’. Waar eeuwen geleden een veenmoeras lag, vinden nu de wandelaars alle ruimte en rust voor een wandeling.

In een lange rechte lijn gaat het in de richting van het uitkijkpunt. Nog maar net op weg is er geen excuus om een pauze in te lassen op een bankje in de zon. Nadat de vogels zijn geteld en het kikkerconcert is afgelopen, is het tijd om verder te wandelen.

Voor de afwisseling

Vanaf het uitkijkpunt gaat het over het brede zandpad door een bijna vlak landschap langs een verzameling waterpartijen. De vennen rimpelen geruisloos wanneer een zuchtje wind voorbij komt. Na het brede zandpad volgt een klein stukje van de moutainbikeroute. Het is dus even oppassen voor aanstormende fietsers.

Wanneer de fietsers links afslaan en de wandelaars rechtdoor trekken keert de rust in de wandelgroep weer terug. In een ontspannen tempo volgen de wandelaars het brede zandpad in de richting van de zoveelste waterplas. Ook hier laten de kikkers zich niet door warmte van de stralende zomerdag weerhouden om zich de longen uit het kikkerlijf te kwaken.

Start- en eindpunt

Het laatste deel van de rondwandeling volgt de Dooze in de richting van de boerderij van Staatsbosbeheer. Op het kruispunt van de zandwegen wordt soepel de bocht naar links gemaakt. Nog een klein eindsprintje (met een korte adempauze voor een fotomoment) en dan is het tijd om het verzamelde stof af te stampen en uit te kloppen zodat bijna stofvrij de wandeling nog kort wordt nabesproken.

De wandelaars zijn het er over eens. De zonnige dag heeft zeker geholpen, maar de afwisselende uitzichten in de regelmatig veranderende landschappen maken het korte rondje tot een wandeling die unaniem een 8 krijgt.

Facebooktwitter