Afstand: 14 kilometer

Waar: Vriezenveen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: in het gras langs het Hazenpad in Vriezenveen (net voorbij het Veenmuseum)

Samengevat: Een lange wandeling door het natuurgebied ‘Engbertsdijksvenen’. Vanaf het Veenmuseum (let op openingstijden) maakt de wandeling een grote lus door het natuurgebied. Veel rust, natuur en (zeker vandaag) vlinders.

Beoordeling: 8,5

Groen als kleur van de dag

Omdat het hek van het Veenmuseum dicht is (het museum is niet geopend op zaterdagen) wordt er een parkeerplaats gevonden op het gras langs het Hazenpad. Met de rugzak ingepakt met een extra liter water en het gps-apparaat in actie voor het vinden van de weg kan er vertrokken worden.

Het eerste deel van de route volgt het verharde fietspad dus kan er tempo gelopen worden. Eenmaal aan de andere kant van de brug wordt het eerste zandpad van de wandeling bereikt.

Uitkijk over het water

Halverwege het pad slaat de route links af in de richting van het uitkijkpunt. Tussen het groen van het struikgewas wordt het smalle pad naar de vogelkijkhut gevolgd. Vandaag is er weinig beweging vanuit de kijkhut te zien, dus na een korte stop wordt de wandeling voortgezet.

Van links naar rechts en hier en daar rechtdoor vindt de wandelgroep de route door het natuurgebied. Bij het bankje met uitzicht over het water is het tijd voor een korte stop inclusief fotomomentje. Nadat de klok vijf minuten heeft weggetikt is het tijd om de draad van de wandeling weer op te pakken. Na nog een paar omtrekkende bewegingen geeft de route aan dat er rechtdoor gewandeld moet worden, maar een rood-wit lint verspert overduidelijk de wandelaars de weg. Er zit dus niets anders op dan het pad verder te volgen en te kijken waar de doorsteek wel gemaakt kan worden.

Kleine pluisjes

Het is even zoeken maar na een kleine kilometer wordt een smal pad gevonden. Op goed geluk wordt links afgeslagen in het volste vertrouwen dat dit de goede doorsteek is. Na een paar scherpe bochten komt het pad onverwacht snel op het verharde fietspad uit. Na een korte controle op het gps-aparaat wordt duidelijk de niet veel verderop de oorspronkelijke route weer opgepikt kan worden.

Op het kruispunt bij het kanaal wordt besloten om nog de kleine omweg over het Katersjanpad te maken. Bij de bekende brug wordt voor de laatste keer vandaag het water over gestoken en gaat het over het fietspad terug naar de alternatieve parkeerplaats.

Op het bankje naast de auto wordt de wandeling nog even nagelopen. Algemeen oordeel: mooie en afwisselende wandeling (het mooie weer heeft zeker geholpen) en een rondje dat het zeker in de Nederlandse top tien haalt.

Wanneer je liever een korte wandeling door de ‘Engbertsdijksvenen’ maakt, kun je een wandeling vanuit Kloosterhaar maken.

Facebooktwitter