Afstand: 10 kilometer

Waar: Heerde (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan het einde van de Assendorperstraat, Heerde

Samengevat: een wandeling over de dijk in de richting van Veessen. Uitgestrekte uitzichten over het vlakke landschap.

Beoordeling: 7

Met de dijk op de achtergrond

Heerde als startplaats voor een wandeling betekent in veel gevallen een wandeling door het bos of over de heide. Vandaag gekozen voor een kleine variatie en een route uitgetekend over de dijk. Dat belooft een zonnige wandeling te worden, dus de verstandige wandelaars hebben een zonnehoed meegebracht.

Vanaf de kleine parkeerplaats aan het einde van de doodlopende weg vertrekt de wandelgroep in de richting van de dijk. De dijk lijkt er wat verloren bij te liggen in het landschap, en de IJssel is vanaf dit punt niet eens zichtbaar. De dijk is vooral bedoeld voor het geval van hoogwater en ruimte voor de rivier. In de zomer is de dijk vooral in gebruik bij fietsers en wandelaars.

De kerk van Veessen komt net boven de dijk uit

Eenmaal op het fietspad op de dijk slaan de wandelaars linksaf. Aan de voet van de dijk blijkt tussen het gras verscholen nog een wandelpad te liggen (voor dagen met veel fietsers op het fietspad een rustiger alternatief). Besloten wordt om bij de volgende mogelijkheid dit pad te gaan volgen. Na het oversteken van de ‘Plakkenweg’ gaat het in de richting van het wandelpad onderaan de dijk. Het hek staat wagenwijd open dus kan de groep ongestoord door wandelen.

Wanneer het volgende hek wordt bereikt, blijkt hier de uitdaging toch wat groter te zijn. Er is geen klaphek en het grote hek zou wel open kunnen alleen vandaag blijft er een groot hangslot aan te hangen. Na kort overleg (optie 1: terug naar het openstaande hek met klaphek en dan weer de dijk op of optie 2: kijken hoe soepel de benen zijn en over het hek klimmen) volgt er een korte klim en klauterpartij. Zonder kleerscheuren of blauwe plekken wordt de andere kant van het hek bereikt.

Flora en Fauna

Na deze onverwachte souplessetest gaat de route verder over de gebaande asfaltwegen in de richting van Veessen. Vanaf Veessen gaat de route terug in de richting van de dijk voor het laatste deel van de wandeling. Nog een stukje fietspad voordat het eindpunt van de wandeling binnen bereik komt.

Conclusie van de wandelgroep: ongetwijfeld niet de meest indrukwekkende wandeling, maar een prima rondje om de benen te strekken. Onderweg wel een paar picknickplekken maar geen terrasjes.

Facebooktwitter