Afstand: 9 kilometer

Waar: De Heen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Heensedijk, De Heen, Nederland

Samengevat: een wandeling naar Fort Henricus. Uitzicht vanaf het uitkijkpunt over het Brabantse landschap. Langs het water de route terug met een korte stop op het terras. De wandeling is onderdeel van het ‘Zuiderwaterlinie’-project.

Beoordeling: 8

Uitkijkpunt op Fort Henricus

Vandaag nog een keer op pad voor het ‘Zuiderwaterlinie‘-project. Uit de verzameling stoere forten is gekozen voor ‘Fort Henricus’. Een voor de hand liggend startpunt is de vestingstad Steenbergen. Maar voor het verrassingselement is gekozen voor De Heen als vertrekpunt voor een rondje door het Brabantse land.

Zonder problemen wordt er een parkeerplaats gevonden en kan er vertrokken worden. Gekozen wordt om de uitgestippelde route tegen de klok in te wandelen zodat het eerste deel van de wandeling over de verharde weg gaat en het tweede deel over het graspad met uitzicht over de ‘Steenbergsche Vliet’. De eerste kilometers staan snel op de teller. Over vlakke wegen in het Brabantse land wordt Fort Henricus snel bereikt.

Brug over de gracht

Ondanks de droge gracht vormt de brug een mooie aanloop voor de uitkijktoren. De wandelaars klimmen in een mooi lint naar de top van ‘de Liniekijker’. Vanaf het hoger gelegen uitkijkpunt is de omtrek van het fort mooi in het landschap te onderscheiden.

Wanneer alle foto’s zijn gemaakt is het tijd om de wandeling weer op te pakken. Over de wal van het het vroegere fort wordt een herkenbare ster gewandeld. Terug bij de trap worden de laatste treden afgedaald en nog een keer de brug overgestoken. Na een kleine omtrekkende beweging wordt het groene pad gevonden dat de wandelaars (met uitzicht op het water, waar op een zonnige dag een hele verzameling bootjes langs komt varen) terug brengt in de richting van De Heen.

Onderdeel van het ‘Zuiderwaterlinie’-project

Op het kruispunt in De Heen wordt unaniem besloten om tegen het routeadvies in, rechts af te slaan en het dorp in te wandelen op zoek naar een terras voor een koel drankje. Zonder problemen wordt er een terras op steenworp afstand van de finish gevonden (waar het koele drankje soepel wordt aangevuld met een pannenkoek). Na de pauze worden de laatste meters van de wandeling afgelegd.

Op de finishlijn nog een korte bespreking van de route. Niet de meest spannende route. Maar het bezoek aan het fort inclusief uitkijkpunt en het uitzicht over het water maken de wandeling tot een prima rondje.

Facebooktwitter