Afstand: 5 kilometer

Waar: Leeuwarden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandelingetje in het Leeuwarder bos. Het is een jong bos, dus geen oude bomen, wel veel bruggetjes en hier en daar een doorkijkje over het Friese landschap.

p1010854

Met de waarschuwing: ‘pas op voor krokodillen en apen’  op zak, ga ik vandaag het avontuur van een wandeling in het Leeuwarder bos aan. Benieuwd welk wild er ontweken moet worden. Benieuwd hoe spannend het gaat worden.

Net buiten Leeuwarden een klein plekje voor de auto gevonden, wandelschoenen aan en een beetje moed in de rugzak. Het eerste bruggetje is al snel gevonden en het wandelpad ligt er geplaveid bij. Door het veld in de richting van het bos. Een klein bruggetje over en dan de schelpenpaden op. Van schelpenpad naar zandpad over een bruggetje en dan weer een zandpad op.

p1010846

Bij het bordje ‘opengesteld’ vol goede moed het grasveld over gestoken. Blijkt dat alleen het veld hier maar open gesteld is, tenzij je een stukje wilt zwemmen. Wel een mooi uitzicht maar omdat de voeten nog even droog moeten blijven toch maar weer terug naar de verharde weg. Iets verderop weer een bruggetje gevolgd naar weer een zandpad. Aan de andere kant van het water kan een bruggetje worden over gestoken en na het beklimmen van een paar treden blijk je boven op een grafheuvel te staan. De zwerken die hier zijn neergelegd zijn afkomstig uit de Westerkerk van Leeuwarden. Een rondje gelopen en dan de wandeling door het bos voortgezet.

Na nog een paar keer links- en rechtsaf te zijn geslagen lijkt het erop dat dan toch de beloofde krokodillen en apen in zicht te kunnen komen als je het informatiebord een beetje breed opvat. Misschien zijn de beesten toch iets minder wild dan je zou verwachten, het advies is om tien meter afstand te houden. In de meeste andere gebieden met loslopend vee wordt een afstand van vijfentwintig meter aangeraden. Dus veilig genoeg om de wandeling door dit gedeelte van het bos te maken.

p1010861

Na nog een paar zandpaadjes en een bruggetje komt toch alweer de auto inzicht. Duidelijk geen Indiana-Jones-wandeling maar wel lekker gewandeld.

Ps.  onderweg geen terrasje tegen gekomen, wel een paar bankjes. Dus keuze genoeg voor koffie, Friese koek en een zonnig uitzicht. En buiten een schotse hooglander op veilige afstand verder geen indrukwekkende beesten tegen gekomen. Maar dames-collega’s, dank voor de waarschuwing.

Facebooktwitter