Afstand: 1 kilometer

Waar: Brentor (Engeland) 19/10

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat:  Letterlijk een rondje om de kerk. Een korte wandeling vanaf de parkeerplaats naar een van de bekendste Tors van Dartmoor: Brent Tor. De kerk balanceert op de top van de overblijfselen van een vulkaan en als een van de bekendste herkenningspunten zeker op het lijstje van te bezoeken plaatsen.

p1030050

Na een indrukwekkende wandeling met klimmen, dalen, over het water springen en een steentje op een hele grote stapel stenen leggen is er nog tijd over voor een korte wandeling naar een van de bekendste bouwwerken van Dartmoor: de kerk bovenop Brent Tor.

Tijdens de rit naar Brentor, het dorp aan de voet van de heuvel, is de kerk al van veraf te zien. De vraag is wel waarom er zoveel wit te zien is. Is toch is heel anders dan de foto’s op Google. Eenmaal dichtbij gekomen blijkt de kerk voor negentig procent ingepakt te zijn wegens bouwwerkzaamheden. Toch maar de auto geparkeerd en de wandelschoenen aan getrokken, we zijn er nu immers toch.

p1030055

Via het wandelpad is het maar een klein stukje naar het begin van de klim. Nog wat extra informatie over de bouwwerkzaamheden maar die zijn niet zo ingrijpend dat de kerk niet bezocht kan worden, dus door het hek en naar boven.

Met een korte en hier en daar steile klim achter de rug is toch snel het hek voor de kerk bereikt. Piepend en knarsend gaat het hek open en gaat het pad langs de drie grafstenen die de begraafplaats rijk is naar de kerk. Onder luid getimmer en gezaag staan we in het voorportaal van de kerk de notities van meer dan zeventig jaar liefdes te lezen en dat is nog afgezien van alle vervaagde krassen in in hout. Boeiend leesvoer. De vraag is wie de oudste handtekening weet te vinden. 1938 is de oudste die we hebben kunnen vinden. Maar met nog meer geduld is er ongetwijfeld nog een oudere handtekening te vinden.

p1030056

Nog even kort binnen in de kerk gekeken, maar dan zit de expeditie naar de top van Brent Tor er wel op en kan de wandeling naar beneden begonnen worden. Dit kan in alle rust, het is immers maar een korte wandeling. De parkeerplaats wordt zonder moeite weer bereikt. Nog even een korte pauze en dan terug naar huis. Jammer dat de kerk was ingepakt en het plaatje er wat anders uitzag dan verwacht, maar we zijn er geweest.

Met dit kort rondje om de kerk kan Brent Tor van het lijstje ‘things to do in Dartmoor’. Op Google kijken we nog een keer hoe de kerk er zonder cadeauverpakking eruit ziet.

Ps.  heb je wat kleingeld bij je dan kun je nog een kaarsje aansteken.

Facebooktwitter