Afstand: 5 kilometer

Waar: Tavistock (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Wandeling vanaf de parkeerplaats Pork Hill, net buiten Tavistock. Een rondje dat rustig begint door de klim links te laten liggen, maar net voor de finish toch naar de top van Cox Tor klimt. Inclusief uitzicht op Brent Tor en Wheal Betsy.

p1030311

Terwijl donkere wolken over het landschap trekken, nog tijd voor een niet te groot rondje over Dartmoor. Als startpunt kiest de groep voor het bekende terrein van Pork Hill. Cox Tor staat nog op het to-do-lijstje. Zijn alle andere tors gevormd door graniet, Cox Tor is gevormd door ‘greenstone’. Een mooie uitdaging om vandaag nog een punt van de lijst af te strepen.

Om even warm te lopen wordt gekozen voor een redelijk eenvoudig eerste deel van de wandeling. Na het oversteken van de weg gaan we niet rechtdoor het brede graspad op dat eruit ziet als een landingsbaan, maar kiezen we voor het wandelpad dat links afbuigt. Hiermee laten we de klim even voor wat die is en is er tijd om  het landschap en uitzicht uitgebreid op te nemen. Het wandelpad komt op de verharde weg uit en om het wandeltempo even op te kunnen schroeven, besluiten we een stukje asfalt te volgen.

In de verte is goed Brent Tor en de kerk (ingepakt en wel) te herkennen. De weg maakt een bocht naar links en daarmee is de achterkant van de heuvel bereikt. De verlaten brommer, inclusief hangslot en helm zijn wel een wat onverwachte toevoeging aan het landschap.

Tijd om weer een ingelopen paadje in het gras op te zoeken. Er is keuze genoeg en niemand houdt je tegen om een eigen paadje te maken. Nadeel is wel dat vanaf dit punt weer meer hoogte meters gemaakt moeten worden. Maar omdat we zelf de weg kunnen uitzoeken kiezen we voor de lange, minder steile variant.

p1030322

Maar uiteindelijk moeten we er wel aan geloven en maken we de klim naar de top. Op de top slaan we eerst rechtsaf. Vanaf hier heb je een uitgestrekt uitzicht over Dartmoor. Vandaag is het weer helder genoeg om in de verte Wheal Betsy te kunnen zien.

Na het maken van weer een hele serie foto’s gaat de route in de richting van de ‘trig point’. Vanaf dit punt is de parkeerplaats al te zien, maar moet er nog wel een route tussen alle stenen door naar beneden gevonden zien te worden.

p1030326

Iedereen kiest zo zijn eigen route om de grootste obstakels te kunnen ontwijken en met het betere klim- en klauterwerk lukt het om zonder kleerscheuren het meer egale graspad te bereiken. Vanaf hier is het een rechte streep naar de finish. Algemeen oordeel van de groep: ook deze wandeling kan in het boekje.

Ps. Ook in dit deel van Dartmoor is een uitgebreide verzameling van loslopend vee. Schapen, pony’s en koeien hebben duidelijk hun draai op de heuvels gevonden. In veel gevallen nemen zij niet de moeite om aan de kant te gaan. Dus goed uitkijken voor loslopend vee en er met een boogje omheen.

Facebooktwitter