Afstand: 5 kilometer

Waar: Tavistock (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanaf Pork Hill, langs drie tors. p1030346

Met nog een paar uur tijd voor zonsondergang, is er nog genoeg tijd voor een niet al te lang rondje over Dartmoor waarbij we rekening houden met het feit dat we al twee wandelingen vandaag in de benen hebben zitten, dus niet te veel hoogtemeters meer. Ook willen we graag voor het donker terug zijn.

Vanaf de parkeerplaats is er snel een pad gevonden in de richting van ‘Middle Staple Tor’. Tussen het groen  liggen nog een paar beekjes verscholen, dus nog een paar keer met een sierlijke boog over het water gesprongen. De klim naar de top valt mee (of de benen zijn blijkbaar goed warm gelopen).

Vanaf de eerste stenenstapel is het maar een klein stukje naar ‘Great Staple Tor’. Hier lijken de granieten steenblokken een balanceeract uit te voeren. Maar blijkbaar is het stabiel genoeg om al eeuwen de stormen te doorstaan.

Met ‘Roos Tor’ in zicht en nog genoeg tijd voor zonsondergang wordt besloten nog een tor aan de wandeling toe te voegen. Het pad gaat langs een grenssteen voorzien van de letter ‘B’, een historische steen van de hertog van Bedford om aan te geven dat dit zijn land was.

Vanaf ‘Roos Tor’ is hebben we een wijds uitzicht over de omgeving. Er loopt nog een wandelpad een heel stuk rechtdoor (let wel op: wanneer er een rode vlag wappert zijn er schietoefeningen en voorbij ‘Roos Tor wandel je het oefenterrein binnen), maar wij besluiten dat het genoeg is geweest voor vandaag en beginnen aan de weg terug. Volgen een deel van de groep is de bel van de ijscokar al te horen.

p1030360

Zodra we een paar meter lager wandelen blijkt de ondergrond gelijk een stuk drassiger te zijn. Maar gelukkig zakken we niet tot voorbij de enkels de modder in. Met aan de rechterkant een mooi uitzicht op ‘Cox Tor’  wandelen we met een boogje om het vee heen.Het plaatje doet misschien en beetje ‘wild west’ aan maar het is toch echt Dartmoor. Nog steeds heuvel af, dus dat loopt lekker ontspannen en het vooruitzicht van een ijsje helpt natuurlijk ook.

 

p1030369

Nog nog even een keer het water ontwijken maar dan komt de auto al weer in zicht.

Terug op de parkeerplaats zijn we precies op tijd om nog een ijsje te halen. Die smaakt zeker na drie wandelingen op een dag super.

p1020031

Ps. door de wandeling iets aan te passen is het zelfs mogelijk om vijf tors in één wandeling te passen. Door vanaf de parkeerplaats iets meer rechts aan te houden kan ‘Little Staple Tor’ aan de wandeling worden toegevoegd. Vanaf ‘Little Staple Tor’  wandel je naar ‘Middle Staple Tor’. Vanaf hier volg je de wandeling. Op de terugweg kun je vanaf het vennetje de klim naar de top van ‘Cox Tor’ maken. Vanaf de top van ‘Cox Tor’ is het een rechte route terug naar de parkeerplaats.

Facebooktwitter