Afstand: 7 kilometer

Waar: Abergavenny (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Laatste wandeling van de wandelweek in Wales. Vanwege de mist is een wandeling naar de top van de Sugar Loaf niet mogelijk. Maar gelukkig zijn er nog genoeg lager gelegen wandelpaden om een ommetje te maken.

Met bijna alle afspraken afgerond voor deze week is er nog even tijd over voor een korte wandeling. Bestemming: Sugar Loaf. De auto geparkeerd op de parkeerplaats van ‘the National Trust’ en het bekende pad naar boven ingestoken. Door de mist ziet de wereld er niet alleen kleiner maar ook heel anders uit. De flarden voorbijtrekkende mist maken dat de wereld dan weer groot maar opeens ook weer een heel stuk kleiner is. Gelukkig is het pad goed te zien en gaat het zonder problemen heuvelop.

Bij het klaphek komt het dilemma van de dag: wel of niet de klim naar de top maken? Terwijl er nog wordt nagedacht trekt er een dikke partij mist binnen en is het besluit genomen: vandaag maar een wandeling over de lager gelegen wandelpaden. Op dit gedeelte van de heuvel zijn er verschillende wandelpaden tussen het groen ingesleten. Er is dus genoeg keuze.

Het voordeel van de lager gelegen paden volgen is dat er weinig geklommen hoeft te worden en dit gedeelte van de wandeling bijna met twee vingers in de neus te maken is. Blijkbaar nodigt dit weer niet echt uit om te gaan wandelen en kom ik niemand op de wandelpaden tegen, afgezien van een overstekend schaap. Maar die schrikt in de meeste gevallen meer van mij dan ik van haar. Toegegeven, wandelen in het zonnetje is altijd fijn, maar zo in de mist heeft ook zo zijn bekoring. Het hoort wel bij wandelen in Wales.

Met een schuin oog op de tijd is het na ruim drie kilometer tijd om een pad voor de terugweg uit te zoeken en terug te slingeren in de richting van het klaphek. Voor de terugweg valt de keuze op het pad langs de muur. Een lang recht stuk in een geleidelijk dalend stuk. Wel even opletten dat je de afslag naar links niet mist en te ver doorschiet.

Eenmaal linksaf geslagen gaat het wandelpad ineens een stuk steiler naar beneden, wat direct enig protest van een paar spiergroepen oplevert. Nog een paar laatste stiles over en dan is de parkeerplaats weer in zicht.

Uitgewandeld en klaar voor de laatste afspraak van de week. Tijd om de wandelschoenen om te ruilen voor de gewone schoenen.

Ps. in de heuvels van Wales kan het weer snel omslaan, maar met het kompas op mijn gps-apparaat weet ik zeker dat ik wel weer terug kom.

Facebooktwitter