Afstand: 7 kilometer

Waar: Havelte (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling langs een aardkundig monument. Van hunebedden, grafheuvels, stuwwalresten tot bomkraters uit de tweede wereldoorlog. Samen met de heidevelden, het bos en de zandpaden een mooie omgeving voor een wandeling.

DSCF2461

Een wandellocatie gezocht niet te ver van de snelweg maar met genoeg afwisseling voor een zomermiddagwandeling. Google opperde: Holtingerveld bij Havelte. Op de parkeerplaats bij ‘toegangspoort Holtingerveld’ is vandaag genoeg plaats om de auto zelfs dwars te parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het eerste bordje van de blauwe wandelroute snel gevonden en kan de wandeling van start.

Het eerste deel gaat over een duidelijk ingelopen pad, langs een bomkrater uit de tweede wereldoorlog (inclusief een informatie bord) en grafheuvels en hunebedden van meer dan vijf duizend jaar oud. Daar zijn dus al heel wat zonnige dagen (en wandelaars) langs getrokken.

Na een paar foto’s gemaakt te hebben wordt toch maar weer het beste beentje voortgezet. De wandeling steekt een heideveld over. Het is hier ongelofelijk stil. De hei over en het pad gevolgd in de richting van het bos. Eerst nog een grote zandbak overgestoken. Tegen de tijd dat de overkant bereikt is zit er meer zand in mijn schoenen dan er nog in de zandbak ligt.

DSCF2471

Het pad slingert tussen de bomen door, even opletten dat er geen bordje gemist wordt. Nog een kleine uitdaging bij het begrazingsgebied. De waarschuwing voor loslopend vee is vandaag niet echt nodig. Er is geen gevaarlijker dier te vinden dan een dansende vlinder. Wel wat lastig om 25 meter uit de buurt te blijven.

Nog een paar bochten en een stukje zandweg voordat het bekende pad wordt bereikt dat naar de parkeerplaats loopt. Prima wandeling.

Ps. vandaag voor de easy way gekozen en de blauwe bordjes route gewandeld (inclusief het bordje met de omgevallen wandelaar maar het pijltje in de goede wandelrichting). In het gebied zijn nog talloze zandpaden voor een minder uitgestippelde route. Meer informatie over aardkundige monumenten en Havelterberg vind je op de websites.

Facebooktwitter