Afstand: 9 kilometer

Waar: Wiesel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Wiesel (net buiten Apeldoorn) door het bos. Inclusief een bezoek aan de ‘Groene kathedraal’. Onderweg geen wandelaars maar wel veel zwijnen. Let op: een groot deel van de wandeling is niet toegankelijk tussen 15 september en 25 december.

Ruim voor zonsondergang nog een keer de wandelschoenen aangetrokken voor een boswandeling. De bestemming is het Wieselse bos. Bij het informatiebord over het kroondomein gaat de wandeling van start. Een boswandeling op de Veluwe aan het eind van de dag kan een uitdaging zijn vanwege de wilde zwijnen die op zoek zijn naar eten.

Voorzien van gps-apparaat voor de route en fototoestel voor de plaatjes van de ondergaande zon kan de wandeling van start. Vanaf de parkeerplaats steekt de route het wildrooster over en volgt het brede bospad het bos in. Voor de nodige afwisseling toch maar een keer links af slaan. In een stil bos hoor je bijna elk vogeltje opvliegen en ook het geritsel van ander wild valt in de stilte direct op. Toch is het even schrikken wanneer er een behoorlijke hoeveelheid geluid van links komt, duidelijk geen wegvliegend vogeltje. Wanneer duidelijk is waar het geluid vandaan komt, is ook gelijk de groep met wilde zwijnen in beeld. Even snel geteld komt de teller op acht exemplaren. Gelukkig ver genoeg van het zandpad af om geen bedreiging in de wandelaar te zien.

Toch maar de vaart in de wandeling (ondertussen wel een paar foto’s gemaakt, thuis maar kijken of ze scherp en niet te veel bewogen zijn) gehouden, je weet maar nooit of de dieren van gedachten veranderen. De wandeling blijft het zandpad volgen met aan de rechterhand uitzicht op een van de twee oude voerhutten (nu monumenten) en langs de ‘Koningseik’. Hoewel het een redelijk vlakke wandeling is, zit er hier en daar toch een klein kuitenbijtertje in de route verstopt.

Onderweg blijven de oren op scherp staan en regelmatig is het geritsel van weer een groepje wilde zwijnen te horen. Na vijf kilometer wandelen staat de teller ruim over de twintig getelde exemplaren, groot en klein. Gelukkig  blijven wandelaar en dier op veilige afstand van elkaar.

Na een paar slingerbewegingen door het bos bereikt de route de ‘groene kathedraal’. Achtendertig bronzen boomstroken staan als exacte kopie van de plattegrond van de kathedraal van Reims, in het groen van het kroondomein. Officieel maakt de route een lus door de kathedraal maar met een paar bezoekers op vier poten in het gebied wordt daar vandaag maar vanaf gezien.

De route slingert verder over de zandpad met een kleine omweg langs een wijds uitzicht over de Veluwe. Na een korte pauze begint de wandeling aan het laatste deel. Nog een keer een overstekende groep zwijnen (waarmee de teller ruim op vijftig staat) voor de parkeerplaats wordt bereikt.

Ps. Een mooie wandeling maar met zoveel zwijnen, gelukkig vandaag wel op veilige afstand, wel een uitdaging.

Facebooktwitter