Afstand: 13 kilometer

Waar: Lemele (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door de bossen en over de hei bij Lemele. Het hoogste punt van de wandeling is de top van de Lemelerberg: 77,9 meter.

Wanneer je buiten Limburg toch een heuvelachtige wandeling wilt maken, is Lemele een goede bestemming. Vooraf een route in elkaar geknutseld zodat het zeker is dat de klim naar het hoogste punt van de omgeving niet gemist wordt. Met de wandelschoenen aan en het gps-apparaat paraat kan er gestart worden.

De route maakt eerste een kleine slinger tussen de tenten en de caravans door, maar steekt al snel het wandelpad op en gelijk is het klimmen. Het pad slingert door het bos en volgt deels de mountainbike route (dus oppassen voor aanstormende fietsers). Een beetje klimmen wordt gevolgd door een redelijke afdaling, wat doet vermoeden dat er verderop toch weer een heuveltje ligt te wachten.

Na al heel wat bomen geteld te hebben, wordt het eerste heideveld bereikt. Op een zonnige middag als vandaag voelt direct een paar graden warmer.

Vanaf de heide volgt de route nog meer slingerende wandelpaadjes en langs het informatiebord en dan moeten de kuiten er echt aan geloven, de klim naar de top van de Lemelerberg. Een breed zandpad met een paar verdwaalde treden en voor de wandelaar het weet is de top bereikt. Een indrukwekkende achtenzeventig meter boven NAP (afgerond naar boven dan).

Vanaf het uitkijkpunt is er een wijds uitzicht over de omgeving, even een paar rondjes draaien en dan is het tijd om een wandelpad uit te zoeken. De keuze valt op het brede pad voor de afdaling.

De route trekt verder door het bos (nog meer klimmen maar ook weer dalen), langs een terras, een kudde schapen en nog meer bos naar het volgende uitkijkpunt. Iets minder hoog maar wel een mooi uitzicht over de omgeving. Nog een laatste zandpad voor de camping bereikt wordt en de wandeling rond is.

Ps. bij kilometer negen is er een terras (de Lemelerberg) voor wie een pauze met verzorging zoekt. Voor degene die liever eerst de wandeling afmaakt, is het boscafe honderd meter voor de finish.

Facebooktwitter