Afstand: 9 kilometer

Waar: Hoog Soeren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het bos bij Hoog Soeren, net buiten Apeldoorn.

Op de parkeerplaats net buiten Hoog Soeren is er vandaag ruimte genoeg om de auto te parkeren en van start te gaan voor een boswandeling. Net voor vertrek nog even een streep in het zand getrokken, daarmee is de finish vast duidelijk gemarkeerd. Nu maar hopen dat er niet zoveel wandelaars de komende twee uur overheen wandelen dat de streep weer in het stof verdwenen is. De bossen rond het dorp horen bij het ‘Kroondomein het Loo’ en met een beetje geluk (of pech) kunnen herten of zwijnen het pad van de wandelaar kruisen.

Vanaf de parkeerplaats volgt de route het brede zandpad het bos verder in. Via de ‘suikerberg’, een verhoging in het landschap die zijn naam heeft gekregen vanwege het fijne zand dat bijna op suiker lijkt, slingert de wandeling tussen de bomen door.

Met een  hele verzameling van bospaadjes om uit te kiezen, geeft elk kruispunt of t-splitsing weer stof tot nadenken en steeds duiken er weer gekleurde paaltjes langs de route op. Groen, blauw, geel en zwart komen regelmatig langs, maar voor vandaag is er geen route aan vast te knopen. Tussen al dat groen van de bomen en de kleuren van de routepaaltjes zorgen twee, schijnbaar verdwaalde, sterrenkijkers voor de verrassing van de dag. Blijkbaar staan ze hier ook al een tijdje, ze zijn in ieder geval al groen aangeslagen.

Na een verwoede poging een paar sterren te zien (jammerlijk mislukt), worden er meer zandpaden gevolgd. De wandeling gaat langs een leemkuil, waaruit lang geleden klei en leem is gehaald om stenen te kunnen bakken voor Paleis ‘t Loo en maakt dan toch de draai om weer richting de parkeerplaats te slingeren.

Het laatste deel van de wandeling volgt lange rechte paden en gaat, om zo nog een paar extra kilometers op de teller te zetten, zigzaggend op en neer. Dan wordt toch nog onverwacht snel het brede zandpad van het begin van de wandeling weer bereikt. Nog een keer links af en dan in een rechte lijn om het rondje compleet te maken.

Op de parkeerplaats aangekomen en over de finishlijn (was nog duidelijk in het zand te zien) is het tijd om een cijfer aan de route te geven. Na enig overleg wordt het een zeven: afwisselende bospaadjes, een paar weetjes opgedaan, maar geen sterren gezien. Al met al ruim boven gemiddeld maar geen top vijfentwintig.

Ps. Blijft een vraagteken waarom er twee kijkers midden in het bos staan.

Facebooktwitter