Afstand: 19 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit het centrum van Hattem naar Windesheim. Met het pontje de oversteek naar Overijssel gemaakt en over de dijk naar Windesheim en weer bijna dezelfde route terug. Let op dat deze route alleen te wandelen is wanneer het pontje vaart.

Met nog een paar weken dat het ‘kleine veer’ in de vaart is voor het zomerseizoen van 2017 zijn vandaag de wandelschoenen in stelling gebracht voor een wandeling over de dijk naar Windesheim. Het voordeel van het pontje is dat de binnenbocht genomen kan worden en vanuit Hattem direct de oversteek gemaakt kan worden en de omweg naar de ‘rode brug’ overgeslagen kan worden. Da scheelt toch een paar kilometer.

Het startpunt ligt bij de molen en wandelt langs een paar monumenten in de richting van de uiterwaarden en de aanlegsteiger van  het ‘kleine veer‘. En zoals het met pontjes hoort te gaan: altijd aan de overkant, dus even wachten voor de oversteek gemaakt kan worden.

Eenmaal in Overijssel aangekomen is het een redelijk eenvoudige route: gewoon de dijk volgen. Met drie kleine variaties op het thema ‘dijk’, maar die zijn redelijk goed uitgepijld, trekt de wandeling in de richting van Windesheim. Het doel is het terras van ‘het hof van Windesheim’. In een vorige wandeling lekker appeltaart gegeten en dat lijkt ook vandaag een goede reden om een paar kilometers onder de wandelschoenen door te laten gaan.

Mooi vlak en op de delen bovenover de dijk met mooie uitzichten over het rivierenlandschap en een beetje nostalgie. Met Windesheim niet ver weg wordt de dijk verlaten. Bij het informatiebord van het wandelnetwerk, tegenover landgoed Windesheim, is er de teleurstelling van de dag: blijkt op zaterdag en zondag het terras voor de appeltaart gesloten te zijn.

 

Hoewel het nog maar vijfhonderd meter naar het centrum van Windesheim is, wordt toch besloten om dan maar bij het landhuis het keerpunt van de wandeling neer te leggen. Slingerend door het park worden de eerste kilometers van de terugweg afgehandeld.

Wanneer de route onder het bladerdak uit komt blijkt het weer behoorlijk veranderd te zijn: dreigende, bijna zwarte wolken zijn boven de IJssel gaan hangen. Met een wandeltempo dat duidelijk hoger ligt dan op de heenweg wordt er koers gezet richting Hattem. Eenmaal net voorbij het kunstwerk moet de wandelgroep er dan toch aan geloven en vallen de eerste regendruppels. Met iets minder aandacht voor het landschap wordt het pontje weer bereikt. De laatste kilometer gaat weer over Gelders grondgebied en ruim binnen de vier uur wandeltijd wordt de finishlijn overgestoken.

Ps. de wandeling gaat nog langs een kunstwerk uit de verzameling van de ‘ijssel biënnale’ en de ruïne van de IJsselcentrale. Hoewel de heen- en terugweg voor het grootste gedeelte over dezelfde route gaat, is het uitzicht toch anders en is het oordeel toch (ondanks de regen): fijn gewandeld.

Facebooktwitter