Afstand: 10 kilometer

Waar: Wenum Wiesel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het bos bij Wenum Wiesel. Let op: van 15 september tot 15 oktober is een deel van de wandeling afgesloten.

Met nog een paar dagen ruimte voor een deel van het bos afgesloten wordt, valt de keuze voor een boswandeling op Wenum Wiesel. Compleet met route op de gps, fototoestel en genoeg moed om niet van elk vallend blaadje te schrikken, klaar om op  pad te gaan.

Vanaf de parkeerplaats bij het informatiebord steekt de route het wildrooster over en slaat bij het eerste kruispunt rechtsaf. Na een kwartier wandelen is er een korte discussie over de route. Volgens het apparaat is er rechts een bospad, maar tussen de bomen is veel te zien maar geen wandelpad. Er zit niets anders op dan op het brede zandpad te blijven en te kijken waar er wel rechts afgeslagen kan worden om de route weer op te pikken.

Na een paar omtrekkende bewegingen volgt de wandeling weer de route op het gps-apparaat. Met de ervaring van de vorige wandeling in dit gebied staan de oren op scherp voor geritsel in het groen naast het zandpad. Met bijna een uur op de klok zonder een viervoeter te zijn tegen gekomen, lijkt het erop dat er vandaag geen wild in beeld zal wandelen.

Iets te vroeg opgelucht, want er is toch beweging in het groen. Toch strikt de kudde meer van de wandelaar (zal de oranje jas zijn, niet direct de beste schutkleur) en maakt zich in volle vaart uit de voeten verder van het zandpad af. Direct staan de oren toch weer op scherp. Niet veel verderop heeft de kudde de volle breedte van het zandpad in gebruik. En ook nu blijkt de kleurrijke kleding voldoende te zijn om de kudde in beweging te krijgen.

Aan het einde van het zandpad volgt er een klein stukje asfalt, maar de route steekt al snel weer een volgend zandpad op. Tussen de bomen laten zijn een paar zwijnen op veilige afstand te zien. Met de beesten in de ooghoek is het stug door blijven wandelen en dan is het toch even schrikken als er op een steenworp afstand een nieuwsgierig exemplaar staat. Na vijf minuten stil staan heeft de viervoeter er wel genoeg van en wandelt dan toch maar weer het groen in.

Ruimte voor de wandelaar om over het zandpad verder te gaan, richting de hei. Ook hier wordt de wandelaar weer in de gaten gehouden. Op het volgende bospad staan twee reëen aan de kant van het pad waarschijnlijk te bedenken welke kant van het pad gekozen zal worden om in te verdwijnen.

Wanneer ook de reëen zich weer uit de voeten hebben gemaakt, kan het laatste deel van de wandeling gemaakt worden. Hier geen  schrikmomenten meer van loslopend wild. Hoewel deze route minder historische punten heeft vergeleken met ‘zwijnen tellen’, waar de wandelaar onder andere langs ‘de koningseik’, voederhutten en ‘de groene kathedraal’  komt, was het een prima wandeling.

Ps. onderweg geen terras gevonden. Een deel van de bospaden die op de kaart staan zijn ondertussen afgesloten. Het is dus soms even zoeken.

Facebooktwitter