Afstand: 16 kilometer (of 21 kilometer)

Waar: Vollenhove (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit Vollenhove, langs het beeld van de ‘Durgerdammer vissers‘. Over de dijk in de richting van Flevoland. Door het ‘kadoelerbos‘ terug met een een extra slinger door het  rijksmonument ‘waterloopbos’.

Aan de rand van Vollenhove, met uitzicht op de haven, ligt de start van de wandeling van vandaag. Er is keuze uit vier uitgepijlde routes. De keuze valt, ondanks de miezerregen op de langste wandeling: het rondje over de dijk in Overijssel en door het bos van Flevoland terug.

Vanaf de haven gaat de wandeling in de richting van de kerk en langs het beeld ‘de durgerdammer vissers‘. Over de dijk is het eenvoudig om de route te volgen, er is maar een pad om te volgen. Hier en daar wel even opletten bij de veeroosters, die door de regen behoorlijk glad zijn. Met de regen die ondertussen van miezerbuitje veranderd is in herfstbui ziet het landschap er behoorlijk grijs uit.

Het kunstwerk ‘Krusende Flerken’ (twee staartvleugels van een eend die onder water duikt) geeft redelijk het gevoel van de behoorlijk verregende wandelaar weer. Toch tijd gemaakt om de trap van het kunstwerk te beklimmen en het landschap van boven te bekijken.

De route gaat verder in de richting van de brug en maakt bij de brug de oversteek naar Flevoland. De officiële route gaat over het gras in de richting van Vollenhove, maar de wandelaars hopen de voeten nog een beetje droog te houden en kiezen voor het parallel gelegen fietspad. Tussen de bomen (met dus iets minder wijds uitzicht dan op de dijk) trekt de route verder in de richting van de brug die de oversteek naar Overijssel weer mogelijk maakt.

Eenmaal de brug weer over wordt het ‘waterloopbos’ bereikt. Dit stuk van de wandeling doet binnen een paar minuten (op een regenachtige dag als vandaag) zijn naam eer aan. Na tweehonderd meter over het gras te hebben gewandeld is het wel duidelijk: er staan hier zoveel plassen water, dat er geen droge doorgang te vinden is. Er zit dus niets anders op dan het water van bovenaf de wandelschoenen in te laten lopen en zo een paar natte sokken te halen. Eenmaal het fietspad bereikt lijkt het erop dat de rest van de wandeling het waterpeil beheersbaar blijft.

Het bord ‘rijksmonument waterloopbos’ brengt de wandelaars nog even op een ander idee. Er wordt van de paarse wandelroute afgeweken en in de richting van het ‘rijksmonument‘ gelopen. Tussen de bomen liggen hier overblijfselen van  sluisjes, waterwegen en kanaaltjes verscholen van wat vroeger het ‘waterloopkundig laboratorium’ was. Meer dan twee honderd schaalmodellen van waterloopkundige bouwwerken werden hier nagebouwd. Na een aantal omtrekkende bewegingen door het bos te hebben gemaakt, pikt de route de paarse wandeling weer op en trekt weer in de richting van Vollenhove. Nog een brug over en dan in een streep naar de haven en de finish.

Ondanks het feit dat het geen twee minuten droog is geweest en de laatste paar kilometers het water klotsend in de schoenen stond (maar dat is ook wel passend voor een wandeling in waterreijk-gebied) fijn gewandeld.

Ps. Na het rondje over de dijk en langs de grote waterbaan, nog energie over voor een tweede rondje. Voor de blauwe route gekozen uit de serie van het wandelnetwerk. Deze wandeling viel tegen. Het gpx bestand van deze korte wandeling vind je hier.

 

Facebooktwitter