Afstand: 30 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een lange wandeling vanuit het centrum van Hattem naar Wijhe en terug. Let op: deze wandeling maakt gebruik van ‘het kleine veer’. Deze voetgangers- en fietstersveerpont vaart alleen tijdens het zomerseizoen.

Klokslag kwart over een (op de kerktoren van de grote kerk in Hattem) gaat de wandeling van start. In een rustig inlooptempo gaat de wandeling in de richting van het pontje. Even een klein sprintje trekken om nog met deze vaart mee naar de overkant te kunnen. Eenmaal in Overijssel aangekomen is het bijna in een rechte lijn in de richting van Wijhe.

Wandelend over de dijk zijn er wijdse uitzichten over het rivierlandschap. Hier en daar aangevuld met een kunstwerk, een oude energiecentrale waar de sloophamer op losgelaten is en een opstapje om de wandelaar over het prikkeldraad heen te helpen.

Van asfalt, naar gras, naar beton en weer gras wisselt de grond onder de wandelschoenen zich af. Onderweg zijn er weinig wandelaars, maar het gedeelte over het fietspad is het wel even uitkijken voor de andere weggebruikers.

Het is even stug door wandelen maar na ruim vijftien kilometer komt de pont van Wijhe in beeld en is het keerpunt van de wandeling bereikt. De algemene stemming is dat een ijsje er wel in zal gaan. Wachten op de veerpont is te zien dat de ijscotent langzaam begint op te ruimen. Dat wordt nog spannend of op tijd de overkant van het water wordt bereikt.

Dus nog maar weer even een sprintje trekken (onder protest van de beenspieren), nu van de veerpont af en naar terras. Precies op tijd om nog een ijsje, een flesje water te halen, en nog even een praatje te maken (of zoals de dame van het rustpunt het stelt: wij hebben hier nooit geen haast).

Voorzien van wat extra energie kan er begonnen worden aan de terugweg. Het wordt een beetje doorlopen om de finish voor het donker te bereiken. Gelukkig is het een vlakke wandeling en ondanks het feit dat de kilometers wel beginnen te wegen blijft het tempo hoog genoeg om voor het donker weer onder de kerkklok te staan.

Via de brug en en kunstwerk uit het project ‘ruimte voor de rivier’ steekt de wandeling het fietspad op in de richting van de IJssel. Met nog een kleine slinger langs het Apeldoorns kanaal komt de bewoonde wereld van de hanzestad Hattem weer binnen wandelbereik. Strak op tijd wordt de finish, tot opluchting van de voeten, bereikt.

Facebooktwitter