Weerribben

Afstand: 10 kilometer

Waar: Kalenberg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’. De hele wandeling gaat over asfalt- of betonwegen. Maar het afwisselende landschap maakt veel goed. Omdat de wandeling aan het eind van de dag is gemaakt, is de bonus de tien reëen. Mijn favoriete gedeelte was de laatste anderhalve kilometer.

DSC_0797

Na een paar regenbuien klaart het in de middag toch nog op en heb ik nog een wandeling uitgezocht. Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’ is de bestemming van vandaag. Op goed geluk heb ik een beginpunt van de wandeling gezocht. Een parkeerplaats die gevonden wordt ligt tussen Kalenberg en Paasloo, op de rand van het park.  Vanaf de parkeerplaats steek ik de brug over en wandel ik het fietspad op. Omdat het broedseizoen is begonnen zijn niet alle paden open.

Het eerste stuk van de wandeling gaat een lang stuk recht door (de hele wandeling blijkt vooral veel lange rechte stukken te zijn. Gelukkig is er wel veel te kijken onderweg.). Met de zon die zo nu en dan door de wolken prikt zijn er regelmatig mooie Hollandse luchten te zien. De natuur van de weerribben lijkt ongerept, maar de schijn bedriegt. Elke meter grond in dit gebied is door de mens gemaakt. Door het winnen van turf veranderde het landschap in een zompig moerasgebied.

Aan het eind van het eerste lange rechte stuk is het kiezen: ‘kop’ is rechts af, ‘munt’ is links af. Het wordt ‘munt’ en dus gaat de wandeling linksaf. Als je dorst krijgt onderweg, dan kun je hier wat drinken. Ook het huren van een kano is hier mogelijk. Net na de splitsing, achter een bruggetje, staat een vakantiewoning van Staatsbosbeheer. Mocht je wakker willen worden zo naast het water, dan is dit een bijzondere mogelijkheid. Een paar honderd meter verder volgt weer een keuzemoment. Omdat het net linksaf was, wordt het nu rechtsaf, richting de eendenkooi.

DSC_0802

Dan volgt de eerste verrassing van de dag: drie reeën staan nietsvermoedend in het veld aan de linkerkant. Net op tijd heb ik de camera in stelling gebracht voor een paar foto’s. Daarna weer een bruggetje over en iets verderop begint het ‘laarzenpad’, een wandeling van 3 kilometer inclusief een pontje. Omdat het pad tussen 15 maart en 15 juli gesloten is ivm het broedseizoen, loop ik nog maar weer een stukje rechtdoor.

Na een paar honderd meter kun je rechtsaf naar de eendenkooi. Deze is echter alleen toegankelijk als groep/excursie. Omdat ik alleen ben, en dus niet als groep herkend wordt, ga ik maar weer verder vooruit.

Aan het eind van het pad wordt het centrum van Kalenberg bereikt. Ook hier kun je een terrasje vinden voor een pauze. Ik ben hier buiten de openingstijden, dus zit er niets anders op dan dorstig door te wandelen. Hier komt het ‘laarzenpad’ weer bij de weg. Wel bijzonder dat als je hier het pad op gaat het broedseizoen blijkbaar nog niet begonnen is.

Links, rechts, dus nu weer links. Mooie stapels riet liggen geduldig te wachten. Aan het eind van het rechte stuk kan het fietspad gevolgd worden. Dat loopt een stuk rustiger.

De route vervolgt langs de velden met rietbundels. Netjes tegen elkaar gezet. Met de zon erop levert dat een mooi schouwspel op.

Het laatste stuk van de wandeling gaat via de visplaats ‘de Lake’ over een dijkje. Dit wordt mijn favoriete stuk. Eerst weer een paar reeën in het linkerveld en als kers op de wandeling nog vier reeën in het rechterveld. Met het eindpunt in zicht nog snel een laatste foto in de schemering gemaakt.

DSC_0891.jpg

Ps. Wil je meer foto’s van de wandeling zien, kijk dan bij het gpx-bestand. Een deel van de wandeling gaat langs de doorgaande weg. Let daar goed op hardrijdende auto’s.

 

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑