Afstand: 11 kilometer

Waar: Gortel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Parkeerplaats aan de Gortelseweg, Gortel

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats tussen Vaassen en Gortel, een wandeling over ‘Kroondomein Het Loo’, met zo net voor zonsondergang een hele verzameling wild  te zien.

Beoordeling: 8

Ruim voor zonsondergang worden de wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling over het Kroondomein. Vanaf de kleine parkeerplaats aan de Gortelseweg gaat de wandeling door het klaphek in de richting van de hei. Eenmaal de hei overgestoken wordt het brede bospad gekozen dat verder het kroondomein intrekt. Opvliegende vogels zorgen voor het nodige gekraak op de achtergrond maar dat maakt de wandelaars niet ongerust.

Het geknor dat de vogels overstemt brengt de wandelgroep tot stilstand. Tussen het groen scharrelt een zwijn met haar kroost, die net met de staartjes boven de bosbesstruiken uitkomen, toch maar verder het bos in, weg van de wandelaars.

Nog onder de indruk volgt de groep de route verder het bos. Even is de groep afgeleid, en wordt het zwijn dat op minder dan vijftig meter van het pad afstaat niet opgemerkt. Omdat het beest in alle rust blijft staan is er genoeg tijd om het fototoestel te pakken en een paar foto’s te maken.

De wandeling gaat verder over een breed zandpad. Wanneer er weer geritsel te horen is in het groen, blijkt er een nieuwsgierige ree de wandelaars gade te slaan. Na kort geposeerd te hebben voor de foto, springt de ree elegant  het bos verder in.

Tijd om weer in beweging te komen en de route op het gps-apparaat verder te volgen. Op het kruispunt van een hele verzameling zandpaden, is er op een van de zandpaden verderop beweging te zien. Een donkere ree houdt de wandelaars even in de gaten voor er blijkbaar wordt besloten dat er te weinig boeiends te zien is en het een goed moment is om verder te gaan.

Ondertussen zijn de minuten gestaag weggetikt, dus besluit de wandelgroep even stug door te wandelen om voor de schemer terug te zijn op de parkeerplaats. De bospaden worden in een hoger tempo afgewandeld en ruim op tijd valt het klaphek achter de laatste wandelaar dicht. Tijd om het stof af te schudden en de wandelschoenen uit te schoppen.

Ps. Onderweg alleen een paar bankjes voor een koffiepauze. Wandelen aan het eind van de dag geeft de meeste kans op het tegenkomen van wild, maar ook op het Kroondomein is er geen garantie.

Facebooktwitter