Afstand: 9 kilometer

Waar: Gortel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: parkeerplaats aan de Oranjeweg 2, in Gortel (Epe voor de navigatie)

Samengevat: Wandeling over het Kroondomein Het Loo.  Let op: de wandeling gaat over het deel van het kroondomein dat van 15 september tot 25 december gesloten is.

Beoordeling: 8

Nog tijd voor een korte avondwandeling en na kort overleg wordt voor een ‘wild-kijken’-wandeling gekozen met Gortel als startpunt. Op de parkeerplaats op de rand van het kroondomein worden de wandelschoenen aangetrokken en gaat de groep van start. Het brede zandpad (hoewel na een behoorlijk droge en warme periode is het vooral een stofpad) geeft alle ruimte voor een goed gesprek. Afgeleid door het gespreksonderwerp wordt het wilde zwijn dat verdekt opgesteld staat aan de kant van het pad pas laat opgemerkt.

Met een onverwachte stop komt de groep tot stilstand en worden de camera’s gepakt. Na vijf minuten besluit het wild dat het lang genoeg geduurd heeft en het tijd is om aan de andere kant van het pad de zoektocht naar eten voort te zetten. Vol vertrouwen stapt het beest het zand op, gevolgd door een handvol jongen. Wanneer de verzameling de oversteek heeft gemaakt en in de begroeiing is verdwenen, kan de wandelgroep de route vervolgen.

Gewaarschuwd door een wegsprintende ree, staat de groep een klein stukje verderop weer op scherp. Even goed kijken en dan blijkt op het veld een hele verzameling wilde zwijnen in alle rust op zoek te zijn naar het avondeten. Pas wanneer een fietser de rust verstoort worden er een paar schijnbewegingen gemaakt om in de richting van het bos te verdwijnen, maar al snel komt de hele verzameling terug om de zoektocht voort te zetten.

Na het maken van de foto’s gaat de wandeling verder over de bospaden in de richting van het vennetje. Onder het toeziende oog van een ree, dat maar met moeite aanstalten maakt om uit zicht te verdwijnen, wandelt de groep in alle rust verder over de verschillende bospaden en worden en ongemerkt nog een paar hoogtemeters op de teller gezet.

Nog een paar keer komen de wandelaars tot stilstand gewaarschuwd door geritsel in het struikgewas, maar alles heeft zich al uit de voeten gemaakt, voordat het fototoestel op scherp is gezet. Met vooral wandelpaden die nog niet eerder gevolgd zijn in andere wandelingen over het kroondomein, is het weer een bijzondere wandeling geworden. Een hele verzameling wild gezien, maar wandelen in dit gebied heeft geen ‘wild-zien’-garantie. Op de parkeerplaats worden de ondertussen stoffige wandelschoenen omgewisseld en is het tijd om de wandeling af te ronden.

Ps. een van de paden in de originele route was dichtgegroeid. Via een paar andere bospaden wordt het kruispunt dat eerder in de wandeling is over gestoken. Hierdoor ontstaat er een lus in de wandeling. Wanneer de lus wordt overgeslagen, wordt de route ingekort tot een rondje van zeven kilometer. Onderweg geen terrasje voor koffie.

Facebooktwitter