Afstand: 8 kilometer

Waar: Zenderen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Startpunt: Retraitehuisweg 6, 7625 SL Zenderen (verderop bij de gedenkplaats is een aangelegde parkeerplaats)

Samengevat: Afwisselende route, waarin zandpaden en graspaden langs het water worden afgewisseld met stukjes verharde weg. Inclusief een paar kapelletjes, kunstwerken, een landgoed en een paar historische punten.

Beoordeling: 8

De combinatie ‘wandelen + zenderen’ levert volgens google de route ‘kloosterpad zenderen’ op. Bij het opgegeven startpunt blijkt het lastig parkeren te zijn, maar iets verderop in de straat, met uitzicht op het spoor, is een parkeerplaats aangelegd. Hier kunnen, afhankelijk van de parkeerkunsten tenminste zes auto’s geparkeerd worden.

Vanaf de parkeerplaats gaat de route onder het spoor door (doorloophoogte 1,60 meter, dus een gemiddelde wandelaar moet hier bukken) en volgt het pad door de velden. Bij de zandweg rechtsaf richting de ‘mariakapel‘ blijkt dat ‘elk vogelhuisje zijn kruisje heeft’. De vogelhuisjes die hier zijn opgehangen hebben allemaal-op-een-na een kruisje op de voorgevel. Bij de bocht in de zandweg staat de herbouwde ‘mariakapel’. Na een kort rustmoment wordt de route verder gevolgd.

Na het oversteken van de doorgaande weg (een kleine uitdaging in de ochtendspits) gaat het door twee klaphekjes in de richting van ‘Landgoed Weleveld‘. Via het brede zandpad en het graspad langs ‘de Bornsche beek’ wordt een omtrekkende beweging door het groen over het landgoed gemaakt. Met een aantal soepele bewegingen worden de hoge brandnetels ontweken en wordt zonder kleerscheuren de verharde weg weer bereikt.

Met een snelle blik op het tweede kunstwerk van de wandeling, twee beelden van wolven in het veld (Weleveld zou een verbastering zijn van ‘wolvenveld’) gaat de wandeling over nog meer zandpaden, langs een theehuis met terras in de richting van Zenderen.

Via de weg langs het Carmelitessenklooster (waar een bezoek aan de kapel mogelijk is, afhankelijk van de openingstijden) slaat de route onverwachts links af, steekt bij de overgang het spoor over en vindt een graspad in de velden. Slingerend over het brede pad  gaat het met een soepele beweging (en met de hulp van een bruggetje) nog een keer het water over voordat het klaphek wordt bereikt waarmee de wandeling bijna wordt afgesloten.

Net voor de parkeerplaats wordt nog even stil gestaan bij het ‘herdenkingsmonument Zenderen’ met een korte geschiedenisles over de ‘Huize Lidwina’ voordat de wandeling rond is.

Ps. de wandeling heeft een paar kleine variaties op de originele route. Een keer om de waarschuwing van een loslopende waakhond ter harte nemen en de oversteek van het boerenerf te omzeilen en twee keer om het asfalt in te wisselen voor een stukje zandpad.

Facebooktwitter